Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

Τροπολογία για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Πότε καταβάλλεται για τους συνταξιούχους

Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης 150 ή 200 ευρώ ή προσαύξηση κατά το ήμισυ της παροχής που ήδη καταβάλλεται, θα χορηγηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι με μικρή ή χωρίς καθόλου προσωπική διαφορά, όσοι λαμβάνουν ειδικά επιδόματα αναπηρίας, αλλά και παροχές του ΟΠΕΚΑ, καθώς και όσοι εισπράττουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το επίδομα παιδιού.  Πιο αναλυτικά, στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» ρυθμίζονται τα εξής, σύμφωνα με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης:

  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ σε συνταξιούχους: Θα πρέπει να χορηγηθεί έως 31 Δεκεμβρίου και αφορά όσους συνταξιούχους τον Οκτώβριο του 2023 έλαβαν κύρια σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου έως 700 ευρώ και ή είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς έως 10 ευρώ ή είχαν αρνητική προσωπική διαφορά. Επίσης την ίδια έκτακτη οικονομική ενίσχυση μπορούν να λάβουν οι συνταξιούχοι στους οποίους τον ίδιο μήνα χορηγήθηκε προσυνταξιοδοτική παροχή, αλλά και σε εκείνους που έλαβαν σύνταξη εθνικής αντίστασης, σε λογοτέχνες – καλλιτέχνες που λαμβάνουν σύνταξη από το Δημόσιο και σε όσους λαμβάνουν σύνταξη ανικανότητας ή θανάτου, που προήλθε από την εργασία τους.
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ: Χορηγείται έως 31 Δεκεμβρίου, σε όσους λαμβάνουν επίδομα απόλυτης αναπηρίας, επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του Δημοσίου, εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και τυχόν επιδόματα ανικανότητας που χορηγούνται σε στρατιωτικούς.
  • Παροχές σε χρήμα: Για τον Δεκέμβριο προβλέπεται προσαύξηση 200 ευρώ στο μηναίο ποσό αυτών των παροχών που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Την ίδια προσαύξηση λαμβάνουν ΑμεΑ και ανάδοχοι γονείς ενταγμένων σε ειδικά ή γενικά αναπηρικά προνοιακά προγράμματα.
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 150 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες: Χορηγείται έως 22 Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι θα λάβουν έως τότε τη μηνιαία σύνταξη που τους αναλογεί, με προσαύξηση 150 ευρώ.
  • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Για τον Δεκέμβριο το ΕΕΕ θα χορηγεί στους δικαιούχους, με προσαύξηση που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης.
  • Επίδομα παιδιού: Θα καταβληθεί έως 22 Δεκεμβρίου, πρόσθετη έκτακτη δόση για φέτος, που θα αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος ανά περίπτωση προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ