Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
34 C
Athens

Εξοντώνουν τους εργαζόμενους οι εταιρίες courier – Φόβος για εστίες διασποράς κορονοϊού από τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής!

Διανύοντας την έκτη εβδομάδα καραντίνας, οι εργαζόμενοι στις εταιρίες courier, βιώνουν συνθήκες εργασιακής «γαλέρας». Έχουν σηκώσει «στις πλάτες τους» την «υπερφόρτωση» των συστημάτων που παρουσιάζεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας πάνε… περίπατο!

Οι εταιρείες courier, ανακοίνωσαν η μία μετά την άλλη, ότι το δίκτυο τους έχει υπερφορτωθεί και δεν μπορεί ν’ ανταπεξέλθει στις ανάγκες τους καταναλωτικού κοινού. Απολογούνται δε στους πελάτες τους και ζητούν την κατανόηση τους για τις μεγάλες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν μέσω εορτών υπάρχουν παραγγελίες (πχ είδη σπιτιού) που οι εταιρίες ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι η παραλαβή των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί από τις… 19 Ιανουαρίου και μετά!

Η συμπεριφορά των εταιριών όμως απέναντι στους εργαζόμενούς τους, είναι εντελώς διαφορετική. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει στη διάθεσή της καταγγελίες για υπερεντατική εργασίας με υπερωρίες που πολλές φορές παραβιάζουν το 11ωρο της ξεκούρασης. Έτσι, υπάρχουν εργαζόμενοι που αναγκάζονται να κάνουν βάρδιες για περισσότερες από 13 ώρες ημερησίως ή/και για επτά ημέρες συνεχόμενα…

Ταυτόχρονα, στα διαχρονικά ελλιπή Μέσα Ατομικής Προστασίας για τον κλάδο, έρχονται να προστεθούν οι ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μέσα στην πανδημία, που, σε συνδυασμό με την υπερεντατικοποίηση της δουλειάς, αυξάνουν κατακόρυφα την επικινδυνότητα του επαγγέλματος.

Στις εταιρείες courier και στα καταστήματα franchise τους, ανθίζουν χρόνια τώρα η υποαμειβόμενη εργασία και οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς οι όροι εργασίας δεν ρυθμίζονται από κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε κάποιες από αυτές ούτε από επιχειρησιακή. Στη συγκυρία της πανδημίας οι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα έπρεπε να προστατευτούν δουλεύουν σε συνθήκες ζούγκλας.

Όλα αυτά για εταιρίες, που μάλιστα εντάσσονται στην λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων!

Η ΟΙΥΕ έχει ζητήσει, ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου προς το υπουργείο Εργασίας, να προστατεύσει τους εργαζόμενους του κλάδου. Προτείνει μάλιστα μια σειρά από παρεμβάσεις. Αυτές είναι:

  • Η επιβολή αυξημένων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας (απολύμανση οχημάτων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, απομόνωση και απολύμανση εμπορευμάτων, να δίνεται/προβλέπεται ο χρόνος στους εργαζόμενους για ν’ ακολουθήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας).
  • Η θεσμοθέτηση της ανέπαφης παράδοσης.
  • Η αύξηση της ετήσιας κανονικής άδειας κατά τουλάχιστον πέντε ημέρες.

●     Η θεσμοθέτηση ημερήσιου πλαφόν υπερωριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ