Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
25.8 C
Athens

Ξυπνητήρι… συνταξιούχων: Ενημέρωση ΕΦΚΑ 6 μήνες πριν από τη συνταξιοδότηση

Έξι μήνες νωρίτερα, θα ενημερώνει ο ΕΦΚΑ εφεξής τους ασφαλισμένους, ότι επίκειται η συνταξιοδότησή τους, ώστε να προετοιμάζονται για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Πρόκειται για μια νέα διαδικασία εξυπηρέτησης των πολιτών, προληπτικού χαρακτήρα, που η διοίκηση του Φορέα, επιδιώκει να θέσει σε εφαρμογή το ταχύτερο δυνατό, ακόμα και στις αρχές της νέας χρονιάς. Ο προγραμματισμός έχει ήδη ξεκινήσει και υπολογίζεται ότι απαιτείται το λιγότερο ένα τρίμηνο προετοιμασίας. Μόλις όμως τεθεί σε ισχύ ο καινούργιος μηχανισμός, εκτιμάται ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση στο χρόνο απονομής της σύνταξης. Ουσιαστικά, με τον τρόπο της προειδοποιητικής ενημέρωσης, θα ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι επίδοξοι συνταξιούχοι, που πληρούν το ηλικιακό όριο που απαιτείται (πχ 67 έτη). Έτσι θα μπορούν να συγκεντρώσουν προκαταβολικά όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πχ βεβαίωση ενσήμων), ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα όπως συμβαίνει έως τώρα, όπου εντοπίζονται φάκελοι συνταξιοδότησης να παραμένουν σε εκκρεμότητα για αρκετό χρονικό διάστημα, λόγω έλλειψης κάποιου ή κάποιων δικαιολογητικών. Ειδικά οι περιπτώσεις μελλοντικών συνταξιούχων, με διαδοχική ασφάλιση σε περισσότερα του ενός Ασφαλιστικά Ταμεία, στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, θα εξυπηρετηθούν σημαντικά, από αυτή την προληπτική διαδικασία.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ εκτιμούν ότι αρχικά, η προειδοποιητική ενημέρωση θα γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια, στους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα. Άλλωστε, οι περιπτώσεις αυτές συνήθως έχουν πιο ομαλή εξέλιξη, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Εν συνεχεία, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μπορούν να ενημερωθούν εγκαίρως και οι ασφαλισμένοι που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν οι τελευταίοι, διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν να εργάζονται, ακόμα και αν συμπληρώσουν το απαιτούμενο ηλικιακό όριο, ανά περίπτωση.

Στο πεδίο της εκπαίδευσης των υπηρεσιών του Φορέα, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο τηλεφωνικό κέντρο 1555, που αναπόφευκτα θα επιφορτιστεί με τη διαδικασία τηλεφωνικής ενημέρωσης. Έτσι και αλλιώς, θα δημιουργηθούν ξεχωριστά «γκρουπ», με όλες τις διαφορετικές περιπτώσεις ασφάλισης, έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη κατηγοριοποίηση και να μπουν σε προτεραιότητα οι πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις ασφάλισης.

Γι’ αυτή την καινοτόμο πρωτοβουλία, σχετική προαναγγελία έγινε από τον υπουργό Εργασίας,  Άδωνι Γεωργιάδη, στο περιθώριο της τυπικής και ουσιαστικής έγκρισης του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη και του νέου υποδιοικητή, Παναγιώτη Κοκκόρη, από την Επιτροπή Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, μόλις ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία, «θα είναι η πρώτη φορά που το Κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο Πολίτης στο Κράτος». «Όταν θα πλησιάζει περίπου το 6μηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία», επισήμανε  ο υπουργός Εργασίας.

Χαρακτηριστικό της πίεσης που ασκείται στον ΕΦΚΑ από τις αιτήσεις απονομής συντάξεων, είναι ότι τους τελευταίους 27 μήνες εκδόθηκαν 678.000 συνταξιοδοτήσεις. Εκτιμάται ότι σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με το νέο Διοικητή του Φορέα, κατά μέσο όρο εκδίδονται οι συντάξεις με 60 ημέρες αναμονή. Έτσι, έχει καταστεί εφικτό να έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το σύνολο των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ του Δημοσίου Τομέα. Όμως, η ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών παραμένει, καθώς οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται με σταθερά υψηλό ρυθμό. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους, θα υπερβούν τις 200.000 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά  πάντως για το Δημόσιο Τομέα, πράγματι η ενεργοποίηση του e-ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης), έχει βοηθήσει ώστε να συντμηθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων. Από την άλλη πλευρά βέβαια, η επιτάχυνση της διαδικασίας, μέσω της fast track απονομής έχει οδηγήσει στο 12,9%, το ποσοστό των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από πολίτες, οι οποίες διαπιστώνουν λάθη στην απονομή των συντάξεών τους. Ενστάσεις οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν και είναι πιθανό ορισμένες εξ αυτών να οδηγήσουν σε διορθώσεις επί του τελικού ποσού,  άρα σε νέες καθυστερήσεις. Όλα αυτά, με μια μελλοντική προειδοποιητική ενημέρωση των συνταξιούχων, είναι πιθανό να περιοριστούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ