Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
29.4 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: Να καταργηθεί η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (video)

Να καταργηθεί άμεσα η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβαρύνει κύριες, αλλά και επικουρικές συντάξεις και να επιστραφούν περικοπές ύψους 9,5 δισ. ευρώ, ζητά με νέα επιστολή προς τον πρωθυπουργό, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Η πρώτη  επιστολή, είχε αποσταλεί στις 13 Οκτωβρίου της προηγούμενης  χρονιάς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάσει  αλλαγές στον υπολογισμό της ΕΑΣ, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σε διαρροές, καθώς έως σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Το ΕΝΔΙΣΥ, στη νέα επιστολή του, παραθέτει πίνακα υπολογισμού της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη με ονόματα μελών συνταξιούχων (έπειτα από εξουσιοδότησή τους).

Ο υπολογισμός των συγκεκριμένων μελών έχει αρχίσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου  της ΕΑΣ τον Αύγουστο του 2010 για τις κύριες συντάξεις και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011 για τις επικουρικές.

Πρόκειται για  237 άτομα και το συνολικό ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 4.899.445 ευρώ.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την αλλαγή της αρχιτεκτονικής επιβολής της εισφοράς, με γνώμονα οι όποιες αλλαγές να έχουν ουδέτερο οικονομικό αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι, η Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων κυμαίνεται από 3% έως 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ, ενώ επιβάλλεται σε συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, ΙΚΑ, τα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, το πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και το ΝΑΤ.

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου και το σχετικό video

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ