Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
23.1 C
Athens

Εμπλοκή με την άδεια προστασίας της μητρότητας που χορηγεί η ΔΥΠΑ

Πρόβλημα με τη χορήγηση της άδειας 9μηνης προστασίας της μητρότητας, εντόπισε στον κλάδο της ναυτιλίας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ). Η σχετική καταγγελία έγινε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, αφού διαπιστώθηκε ότι στα υποκαταστήματα της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), δεν γίνεται χρήση της σχετικής εγκυκλίου! Μάλιστα η ΠΑΣΕΝΤ επισημαίνει ότι μέλη της έγιναν μάρτυρες τουλάχιστον «περίεργων» δηλώσεων, του τύπου «ς λέει η εγκύκλιος, εμείς βρήκαμε παραθυράκι και δεν θα την εφαρμόσουμε»!

Η ΟΙΥΕ κατήγγειλε το γεγονός κάνοντας λόγο για «περίεργο σκηνικό που ταλαιπωρεί και εμπαίζει το κλάδο των ναυτιλιακών υπαλλήλων».

Υπενθυμίζεται  ότι είχαν προηγηθεί παρεμβάσεις του ΠΑΣΕΝΤ και συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας. Αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί σχετική εγκύκλιος του υπουργείου που διευκρινίζει ότι, την 9μηνη ειδική άδεια προστασίας μητρότητας (άρθρο 54 του ν. 4808/21), μπορούν πλέον να κάνουν χρήση και οι εργαζόμενες στη ναυτιλία.

Όμως η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας, αν και έχει αποσταλεί από 28/3/2023, (αριθ. Πρωτ: 32553) συνεχίζει να αγνοείται από την ΔΥΠΑ, η οποία δηλώνει ότι δεν τη γνωρίζει, ότι δεν την έχει λάβει.

Αποτέλεσμα αυτής της πρωτόγνωρης συμπεριφοράς από την πλευρά της ΔΥΠΑ είναι οι εργαζόμενοι να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού βιώνουν την αδιαφορία και τον εμπαιγμό της πολιτείας και χάνουν τη δυνατότητα χρήσης της σχετικής άδειας, αφού παρέρχεται ο χρόνος που ορίζει ο νόμος για όλη τη διαδικασία.

ΠΑΣΕΝΤ και ΟΙΥΕ ζητούν από τους αρμόδιους φορείς να «αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, για να εφαρμοστεί εδώ και τώρα ο νόμος χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να καλυφθούν και να αναγνωριστεί με αναδρομικότητα για το διάστημα που με ευθύνη τους δεν εφαρμόστηκε ο νόμος και το δικαίωμα χρήσης σε όσες εργαζόμενες το έχασαν μετά την αλλαγή του νόμου».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ