Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
29.8 C
Athens

Ελλάδα: Πρώτη στις αναστολές συμβάσεων και τελευταία στην απασχόληση στην ΕΕ

Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα περνάει «δύσκολες ώρες», ελέω κορονοϊού, αλλά και βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα στοιχεία από την Eurostat επιβεβαιώνουν απόλυτα το «τσουνάμι» που έχει συμπαρασύρει την πορεία της εργασίας στη χώρα. Η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στις αναστολές συμβάσεων σε όλη την Ευρώπη! Ταυτόχρονα, είναι ουραγός στο ποσοστό απασχόλησης επί του συνολικού πληθυσμού.

Τα δύο αυτά στοιχεία κομβικής σημασίας, αναδεικνύονται από έρευνα της Eurostat για την αγορά εργασίας συνολικά στην Ευρώπη. Μια έρευνα που καλύπτει τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους, άρα παρουσιάζει την πτωτική πορεία της οικονομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ελέω Covid-19 και κυβερνητικών επιλογών.

Ακριβέστερα, οι εργαζόμενοι που απουσίασαν από τη δουλειά τους, σε όλη την ΕΕ, κατά το β’ τρίμηνο του 2020, ανήλθαν σε 40,9 εκατ. αριθμός που είναι αυξημένος κατά 18,6% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Μόνο οι αναστολές συμβάσεων ανήλθαν στα 19,3 εκατ, όταν κατά το α’ τρίμηνο του έτους ήταν 2,4 εκατ. μόλις. Είναι προφανές ότι αυτό το μέτρο επιλέχθηκε ως το πιο αποτελεσματικό για να απομακρυνθούν οι εργαζόμενοι από τις δουλειές τους, ώστε να τύχουν καλύτερης υγειονομικής προσστασίας, λόγω πλήρους έξαρσης της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό απουσίας από την εργασία, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά, με 39,6%, με τη δεύτερη Κύπρο να βρίσκεται σε απόσταση (32%). Ακολουθούν η Ισπανία (27,9%) και η Γαλλία (27,7%). Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Βουλγαρία (10,9%), στη Λετονία (12%) και στο Λουξεμβούργο (12,9%).

Σε επίπεδο ωρών εργασίας, όλα τα κράτη-μέλη κατέγραψαν μείωση. Μοναδική εξαίρεση κατά το β’ τρίμηνο του έτους, ήταν η Φινλανδία! Η Ελλάδα κατέχει την Τρίτη θέση (-21%). Μόνο η Ισπανία (-25,9%) και η Πορτογαλία (-23,3%) είχαν χειρότερη επίδοση.

Απασχόληση

Αναλύοντας τα στοιχεία της ίδιας έρευνας από την «σκοπιά» της απασχόλησης, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα παίρνει πολύ «κακό βαθμό». Ως ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού, η απασχόληση στη χώρα βρίσκεται στο 60,2% κατά το β’ τρίμηνο του έτους, όταν είναι 73,3% ο μέσος όρος της ΕΕ. Μόνο η Τουρκία (49,5%) και η Βόρεια Μακεδονία (58,9%) έχουν χειρότερα ποσοστά…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ