Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

«Ταφόπλακα» στη διεκδίκηση αναδρομικών από τον Βρούτση! Αθλιότητα για άλλη μια φορά…

Με μια πρωτοφανή παρέμβαση στη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών από τους συνταξιούχους, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαγορεύει στο εξής, τις αγωγές!

 

Με νομοτεχνική βελτίωση κυριολεκτικά «την τελευταία στιγμή», η κυβέρνηση πέτυχε για άλλη μια φορά να αιφνιδιάσει τους δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που ήθελαν να διεκδικήσουν αναδρομικά ποσά! Την Τρίτη το βράδυ και ενώ όλη η χώρα ετοιμαζόταν να υποδεχτεί την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής,  το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε προσθήκη στα άρθρα 33 και 34 που αφορούν την καταβολή αναδρομικών ποσών (ν.4734/2020). Σε αυτή ορίζει ότι, μετά τη δημοσίευση του συγκεκριμένου νόμου, δεν μπορούν να διεκδικούνται αναδρομικά ποσά! Με δεδομένο ότι, ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, εμμέσως πλην σαφώς, αυτό σημαίνει ότι θα είναι άκυρες οι αγωγές που θα υποβληθούν από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου και μετά!

 

Είναι προφανές ότι πρόκειται για τεράστια μεθόδευση-σκάνδαλο, καθώς είναι ευθεία η παρέμβαση στο δικαίωμα των πολιτών να διεκδικούν με αγωγές, ποσά που θεωρούν ότι δεν έπρεπε να τους έχουν περικοπεί από τις συντάξεις τους!

 

Η παρέμβαση Βρούτση αφορά τόσο τους συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, όσο και εκείνους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα.

Ο δικηγόρος-εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, κάνει λόγο για «μια πρωτοφανή, αντισυνταγματική αθλιότητα. Πρόκειται για ιστορικό εμπαιγμό εις βάρος όλου του συνταξιουχικού κόσμου.»

 

 

Συγκεκριμένα στις παρ. 4 και 5 των άρθρων 33 και 34 του νόμου ορίζεται ότι, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα:

«4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του Δημοσίου για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.

 

Αντίστοιχα, για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ο νόμος ορίζει:

4.Με την καταβολή των ποσών της παρ. 1 οι αξιώσεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων, επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά το χρονικό διάστημα από τις 11.6.2015 έως τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, δυνάμει του ν. 4051/2012 και του ν. 4093/2012, αποσβένονται.

5.Η παρ. 4 δεν καταλαμβάνει τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του παρόντος, ως προς τις αξιώσεις που υπερβαίνουν το καταβαλλόμενο ποσό της παρ. 1.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ