Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
27.6 C
Athens

ΔΥΠΑ: 2 νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 50.000 ωφελούμενους – Έναρξη υποβολής αιτήσεων

Δύο ξεχωριστά προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης για 50.000 ωφελούμενους ανέργους, ξεκινάει ταυτόχρονα η ΔΥΠΑ, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να ενεργοποιείται με διαφορά λίγων ωρών.

Αρχικά, χθες Πέμπτη στις 14:00 ξεκίνησε το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων να παραμένει ενεργή έως να συμπληρωθούν οι 25.000 θέσεις που διατίθενται. Λίγες ώρες αργότερα, σήμερα Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 11:00 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο «Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για ανέργους νέους 18 – 29 ετών», με στόχο να βρουν δουλειά έως 25.000 ωφελούμενοι.

Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα πράσινων δεξιοτήτων ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας,  δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι ηλικίας 18 – 29 ετών, που είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δεν συμμετέχουν σε άλλο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, αλλά ούτε και απασχολούνται. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ θα καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), αναλογία δώρων εορτών, επιδόματος αδείας ενώ οι ωφελούμενοι θα έχουν πλήρη την ιατροφαρμακευτική κάλυψη του e-ΕΦΚΑ. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω της ιστοσελίδας της ΔΥΠΑ: https://www.dypa.gov.gr/anoikta-proghrammata

Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε όλη τη χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν από την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην σχετική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ