Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
27.2 C
Athens

ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους – Έως 150.000 οι ωφελούμενοι

Έναρξη υποβολής αιτήσεων πραγματοποιήθηκε χθες,  Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου,  για όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν με έκπτωση, θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες, μέσω του σχετικού προγράμματος Πολιτισμού και Θεάματος της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ).

Το πρόγραμμα,  συνολικού προϋπολογισμού 2,25 εκατ. ευρώ στοχεύει ώστε να αξιοποιηθούν έως 150.000 σχετικές επιταγές, από τους τελικούς δικαιούχους.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται σε δύο φάσεις: Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου δικαίωμα υποβολής έχουν όσων το ΑΦΜ λήγει σε 9,8,7,6,5,4,3, και 2. Αντίστοιχα 9-10 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής, όσοι έχουν ΑΦΜ με τελικό ψηφίο το 1 και το 0. Οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου gov.gr.

Ειδικά όμως για τους παρόχους, οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται  έως τις 15 Δεκεμβρίου, το αργότερο, με τον ίδιο τρόπο.

Δικαιούχοι είναι:

  • Εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • ασφαλισμένοι στον e-EΦΚΑ στην επαγγελματική τους κατηγορία με εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας της ΔΥΠΑ οποτεδήποτε στο διάστημα από 01.01.2022 έως την προηγουμένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ή
  • άνεργοι με συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας τουλάχιστον τριών μηνών κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.

Το εισόδημα των δικαιούχων όλων των κατηγοριών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι αν είναι άγαμοι πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ, που ανέρχεται έως 24.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά τέκνο ή αν είναι μονογονείς έως 29.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Επιπλέον δεν πρέπει να έχουν ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από 80.000 ευρώ.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη τους, καθώς και τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε ετών, με την προϋπόθεση ότι είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των ιδίων ή του άλλου γονέα.

Στις περιπτώσεις που απαιτούνται δικαιολογητικά, αυτά επισυνάπτονται στις ηλεκτρονικές αιτήσεις.

Η αξία των επιταγών ανέρχεται κατά μέγιστο όριο:

  • Για τις κεντρικές θεατρικές σκηνές στα 15 ευρώ και στα 12 ευρώ για τις παιδικές θεατρικές σκηνές.
  • Για κινηματογραφικές προβολές, στα 6 ευρώ για γενική είσοδο και στα 5 ευρώ για παιδικές ταινίες και
  • για κινηματογραφικές προβολές 3D, στα 10 ευρώ για γενική είσοδο και στα 9 ευρώ για παιδικές ταινίες.

Με την επιταγή οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την θεατρική παράσταση ή την ταινία της επιλογής τους από το Μητρώο Παρόχων της ΔΥΠΑ, χωρίς να καταβάλουν κανένα επιπλέον ποσό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ