Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Έρχονται διαδοχικές πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. μη μισθωτούς

Το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, επαναφέρει την οικονομική δραστηριότητα σε πιο «φυσιολογικούς» ρυθμούς. Την ίδια στιγμή όμως, φέρνει και εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες αντιμέτωπους με διαδοχικές πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είναι μόνο οι τρέχουσες εισφορές που πρέπει να καταβληθούν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Είναι και οι εισφορές παλαιοτέρων περιόδων που λόγω πανδημίας μεταφέρθηκαν γι’ αργότερα και τώρα πλησιάζει η περίοδος καταβολής τους.

 

Η πρώτη ημερομηνία «ορόσημο» είναι η ερχόμενη Τρίτη, 6 Απριλίου. Έως τότε μπορούν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Φεβρουαρίου.

 

Οι εισφορές για το 2020 για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση εκκινεί στα τέλη του μήνα. Η καταβολή τους θα γίνει σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την εμπρόθεσμη αφετηρία της πρώτης εξ αυτών να πραγματοποιείται έως τις 29 Απριλίου.

 

Έως τα τέλη Μαΐου θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές του Ιανουαρίου του 2021 για την παράλληλη ασφάλιση, με τη διαδικασία στη συνέχεια να ομαλοποιείται από μήνα σε μήνα. Υπενθυμίζεται ότι πρόσθετα ποσά, θα πρέπει να καταβάλλουν όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση και οι μικτές αποδοχές τους είναι κάτω από 930 ευρώ το μήνα.

 

Σειρά παίρνουν οι εισφορές που υπολείπονται από το 2019. Εκεί η όποια οφειλή αφορά περίπου 800.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους σύμφωνα με την εκκαθάριση που πραγματοποιήθηκε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο. Έως τα τέλη Ιουνίου θα πρέπει να έχει καταβληθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις της όποιας οφειλής που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.300 ευρώ περίπου, συνολικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ