Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
17.1 C
Athens

Με έγκριση της ΕΕ νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 25.000 ανέργους

Ο δημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αρκετές χιλιάδες ανέργων έχουν αξιοποιηθεί για οκτώ μήνες, βελτιώνοντας το βιοτικό τους επίπεδο. Το ισχύον πρόγραμμα που αφορά 36.500 δικαιούχους λήγει σε ένα μήνα. Με αυτό ως δεδομένο, το υπουργείο Εργασίας προωθεί τη δημιουργία ενός καινούργιου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, με στόχο να βρουν δουλειά περίπου 25.000 άνεργοι. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να επέλθει συμφωνία και να εκταμιευθούν τα σχετικά κονδύλια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έως τώρα είχε χρηματοδότηση μέσω ΟΑΕΔ. Λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών όμως κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, δεν υφίσταται πλέον το σχετικό κονδύλι και γι’ αυτό το αρμόδιο υπουργείο καταφεύγει στη λύση της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά το ισχύον πρόγραμμα, η ενδεχόμενη μη ανανέωσή του προφανώς θα επιφέρει πρόσθετες δυσκολίες και οικονομικά βάρη στον ΟΑΕΔ, καθώς θα πρέπει να καταβληθούν αυξημένες παροχές ανεργίας.  Την ίδια στιγμή όμως, θα προκαλέσει σοβαρή δυσλειτουργία και στους φορείς που έχουν απορροφήσει τους εργαζόμενους κοινωφελούς χαρακτήρα, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν προσφέρει τα μέγιστα,  κατά το χρονικό διάστημα που απασχολούνται.

Αυτή άλλωστε ήταν και η βασική συζήτηση που έγινε χθες στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εργασίας με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και τον Δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού και Πρόεδρο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, Ηλία Αποστολόπουλο. Μάλιστα, όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι είναι χρήσιμο να υπάρξει μια δίμηνη παράταση στο ισχύον πρόγραμμα. Έτσι και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους και θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη δημιουργία νέου προγράμματος, που θα απορροφήσει ένα μεγάλο όγκο ανέργων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ