Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
26.2 C
Athens

«Δημόσιος κίνδυνος» ο… ΕΦΚΑ! Η τηλεργασία στην Αττική δεν εφαρμόζεται

Τι και αν βρισκόμαστε το 2ο «κύμα» της πανδημίας; Τι και αν σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη «πλανάται το φάντασμα» του lockdown; Στον e-ΕΦΚΑ έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τη δική τους ξεχωριστή, αυτόνομη πορεία, με κίνδυνο όμως να δημιουργήσουν πολλές «υγειονομικές βόμβες»! Με μια επιλογή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι βιώνει στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία, η διοίκηση του Φορέα, δεν εφαρμόζει το μέτρο της τηλεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς! Έτσι, αφήνει χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους στον κορονοϊό, αφού έρχονται σε καθημερινή επαφή με ασφαλισμένους. Όχι μόνο δεν περιορίζει τη διασπορά της νόσου, αλλά αντίθετα, δημιουργεί καινούργιους «θύλακες» επέκτασής της…

Το γεγονός αυτό καταγγέλθηκε επίσημα από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων του πρώην ΟΓΑ (νυν ΟΠΕΚΑ) που με ανακοίνωση τονίζει ότι ήδη από τις 2 Οκτωβρίου έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Εσωτερικών. Μια εγκύκλιος που ορίζει ως «υποχρεωτική» την τηλεργασία σε ποσοστό 40% για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Στον e-ΕΦΚΑ όμως θεωρούν, με άλλη ξεχωριστή εγκύκλιο, ότι αυτό το μοντέλο «εξ αποστάσεως εργασίας» δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της φύσης των καθηκόντων των εργαζομένων…

Ουσιαστικά, το μοντέλο αυτό λειτουργεί στις πιο «κεντρικές υπηρεσίες», όπως είναι οι διευθύνσεις οικονομικών, οι διευθύνσεις προσωπικού και τα τμήματα σχεδιασμού του Φορέα. Αλλά δεν λειτουργεί σε πιο «μάχιμα» τμήματα, όπως είναι αυτά της απονομής συντάξεων!

Όπως σημειώνει ο ΠΣΕ ΟΓΑ, αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων, «να εργάζεται με φυσική παρουσία σε ποσοστό 100% σε ακατάλληλες συνθήκες, χωρίς πάντα να εξασφαλίζονται οι απαιτούμενες αποστάσεις μεταξύ των εργαζομένων, χωρίς να παρέχονται πλήρως τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και με προσωπική επαφή με πλήθος πολιτών που συνεχίζουν να προσέρχονται στα καταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την αυτοπρόσωπη εξυπηρέτησή τους, με ραντεβού ή χωρίς και οπωσδήποτε όχι μόνο για εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση ώστε να μεριμνήσει για «να υλοποιηθούν άμεσα τα όσα προβλέπονται ως προς: – την υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό 20% ή 40%, για όλες τις Υπηρεσίες & όλους τους εργαζομένους του e-ΕΦΚΑ που εκτελούν διοικητικές εργασίες γραφείου στην Περιφέρεια Αττικής και όπου αλλού απαιτούν οι συνθήκες, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη ΔΙΔΑΔ/Φ.69/129/18771/13-10-2020 εγκύκλιο, αλλά και όποια άλλα μέτρα πρόκειται να ληφθούν στο μέλλον, – τη μη προσέλευση κοινού προς εξυπηρέτηση με φυσική παρουσία στα καταστήματά μας.»

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην πρώτη «φάση» της πανδημίας, την περασμένη Άνοιξη, τα τμήματα που τώρα δεν δουλεύουν με τηλεργασία, τότε δούλευαν. Μάλιστα, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες θέλουν να υπήρξαν και πολύ καλά αποτελέσματα από όσους εργαζόμενους τότε, εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν από το σπίτι τους. Τώρα, με μια ανεξήγητη «εμμονή» οι εργαζόμενοι έμειναν στους χώρους εργασίας τους, ρισκάροντας καθημερινά την υγεία τη δική τους, αλλά και του κοινωνικού συνόλου, ευρύτερα!

Ακόμα και αν υποτεθεί ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να είναι εφικτή η τηλεργασία σε ορισμένες υπηρεσίες, αυτό θα έπρεπε να έχει λυθεί. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, όπως και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, γνώριζαν ήδη από τον περασμένο Μάιο, ότι από τον Οκτώβριο και μετά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει η αναγκαιότητα της τηλεργασίας, λόγω του β’ κύματος της πανηδμίας. Συνεπώς, πέντε μήνες μετά, δεν υφίσταται η δικαιολογία ότι δεν πρόλαβαν, αλλά τίθεται θέμα εγκληματικής αμέλειας, που μπορεί να αποβεί σε βάρος της δημόσιας υγείας…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ