Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
22.2 C
Athens

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ & Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού: Παρατάσεις και πληρωμές

Πρόκειται για τα δύο βασικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της εργασίας και τον περιορισμό των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο μηχανισμός «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», παρά την περιορισμένη συμμετοχή (περίπου 60.000 δικαιούχοι μετά από τρεις μήνες εφαρμογής), αποφασίστηκε η λειτουργία του να παραταθεί έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε τις ημερομηνίες για την επόμενη καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) και τους δικαιούχους. Πιο αναλυτικά:

  • Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Πρόκειται για το μηχανισμό περιορισμό των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, που προσφέρει στις επιχειρήσεις επιδότηση έως 60% του μισθού και 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, για το χρονικό διάστημα που δεν εργάζονται. Ο μηχανισμός, που έληγε στο τέλος Οκτωβρίου, αποφασίστηκε από το υπουργείο Εργασίας να παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πρόκειται για το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας, που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Απρίλιο, δηλαδή από την έναρξη της πανδημίας. Σε αυτό έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονται με ένα ποσό της τάξης των 534 ευρώ το μήνα, από το Κράτος. Ειδικά για τον Σεπτέμβριο, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πληρωμή για 29.000 δικαιούχους, την Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου, με τη συνολική δαπάνη να φτάνει στα 15 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή, αφορά μόνο για περιπτώσεις εργαζομένων, που έχουν υποβάλλει μονομερώς την σχετική δήλωση. Είναι εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και σε τουριστικά λεωφορεία.
  • Εργαζόμενοι στον πολιτισμό: Λήγει σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, η προθεσμία που έχει δοθεί από το υπουργείο Εργασίας, για να υποβάλλουν δήλωση ώστε να ενταχθούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού. Έως τώρα έχουν εγγραφεί στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα (artandcultureprofessionals.services.gov.gr) περίπου 11.500 εργαζόμενοι του κλάδου. Παράλληλα έχουν δικαίωμα έως τις 31 Οκτωβρίου να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι ξεχωριστή αίτηση, για ένταξη στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», αλλά και για αναστολές συμβάσεων, που αφορούν το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ