Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
30.2 C
Athens

Γ. Βρούτσης: Πότε θα αυξηθούν οι προσωρινές συντάξεις!

Στις καταβολές του Νοεμβρίου, προγραμματίζεται να ενσωματωθούν οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις. Τούτο γνωστοποίησε μιλώντας το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο Γιάννης Βρούτσης. Ο υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε ότι με την επόμενη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, θα προστεθούν οι αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις, όπως έχουν προκύψει με βάση αλλαγές στη νομοθεσία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για τους συνταξιούχους – πρώην μισθωτούς, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50%, στο 80% του μέσου μισθού του τελευταίου έτους εργασίας τους. Αντίστοιχα, για συνταξιούχους – πρώην ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, η προσωρινή σύνταξη αυξάνεται από το 50%, στο 70% του μέσου εισοδήματος του τελευταίου 12μήνου.

Για τις συντάξεις χηρείας, η προσωρινή σύνταξη θα αυξηθεί επίσης στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Έτσι ουσιαστικά, η προσωρινή θα εξομοιωθεί με την οριστική σύνταξη.

Για τις αναπηρικές συντάξεις η προσωρινή περιορίζεται στο 50%, όταν η αναπηρία είναι έως 66,99%. Όμως αυξάνεται στο 70% όταν η αναπηρία είναι από 67% έως 79,99%

Πρόκειται για μια βελτίωση στις αποδοχές των συνταξιούχων που λαμβάνουν επί μακρόν, προσωρινή, αντί για οριστική σύνταξη. Άλλωστε αυτό το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός, τονίζοντας τον όρο «προσωρινή». Πρόσθεσε δε ότι μέσω του συστήματος «Άτλας», ο στόχος είναι να γίνει γρήγορη και άμεση η οριστική καταβολή των συντάξεων, μέσω της ψηφιακής διαδικασίας και να πάψει αυτή η πολύχρονη ταλαιπωρία για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ