Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024
23.1 C
Athens

Για να αποφύγουν την καταδίκη με τα αναδρομικά, υπ. Εργασίας και e-ΕΦΚΑ βάζουν μπροστά τον… κορονοϊό

Η βασική τους υπερασπιστική γραμμή είναι η… πανδημία. Υπουργείο Εργασίας και e-ΕΦΚΑ, έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο, με την ελπίδα να την… γλυτώσουν και να μην υποχρεωθούν από τα αρμόδια δικαστήρια να καταβάλλουν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους! Στις δύο κρίσιμες δίκες που διεξάγονται την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, φαίνεται  ότι αυτό θα είναι το βασικό υπερασπιστικό ατού. Δηλαδή θα υπάρξουν δραματικοί τόνοι για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, θα αναφέρεται η τεράστια δημοσιονομική επιβάρυνση της χώρας, ως «δικαιολογία». Με τον τρόπο εκτιμούν οι νομικοί εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ, ότι θα πείσουν τα δύο ανώτατα δικαστήρια να μην τους καταδικάσουν και να αποφύγουν έτσι να καταβάλλουν σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά για τα Δώρα και Επιδόματα που κόπηκαν από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις κατά το παρελθόν. Σε διαφορετική περίπτωση θα προκύψει μια πρόσθετη δαπάνη που μπορεί να ξεκινά από τα 2,5 δισ. ευρώ και να φτάσει έως και τα 4,2 δισ. ευρώ για την Πολιτεία.

Στα σχετικά υπομνήματα που πρέπει να καταθέσουν οι εκπρόσωποι του δημοσίου στα δύο δικαστήρια, οι τόνοι είναι πραγματικά δραματικοί, με βασικό επιχείρημα την πανδημία και τις συνέπειές της όχι μόνο στη χώρα μας αλλά στην παγκόσμια οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο υπόμνημα του υπουργείου Εργασίας προς το ΣτΕ αφού χαρακτηρίζεται η  παγκόσμια ύφεση σε ετήσια βάση, ως η χειρότερη από το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρεται το «εξαιρετικά αντίξοο και αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον» και τέλος, γίνεται επίκληση  των περιορισμένων  δημοσιονομικών δυνατότητων της χώρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται,  λόγω τις κρίσης του κορονοϊού, η απασχόληση θα μειωθεί 5,1% επιφέροντας μείωση αμοιβών 8,1%, ήδη η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει  62 κατηγορίες μέτρων συνολικής αξίας 31,437 δισ. ευρώ εκ των οποίων 23,891 δισ. ευρώ αφορούν το 2020 και 7,546 δισ. ευρώ αναμένεται να επηρεάσουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2021.

Παράλληλα, θα γίνεται αναφορά στο έλλειμμα του επικουρικού κλάδου του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) αλλά και συνολικότερα στην δημοσιονομική «τρύπα» που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Φορέα. Συγκεκριμένα, θα τονίζεται ότι  η απόφαση αναμένεται να έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες για την βιωσιμότητα του συστήματος, με συνεπακόλουθες επιπτώσεις στις συντάξεις των νυν συνταξιούχων και ασφαλισμένων. Επίσης, θα γίνεται αναφορά στην  πρόσφατη αύξηση των επικουρικών συντάξεων στο ύψος που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, η οποία επίσης οδήγησε σε έλλειμμα έως το 2024. Ήδη, για το 2020 το  πρώην ΕΤΕΑΕΠ για τον τομέα της επικούρισης προχώρησε στην ρευστοποίηση περιουσίας ύψους 375 εκατ. ευρώ ενώ ο προϋπολογισμός για το 2021 το έλλειμμα εκτιμάται σε 275 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το δημόσιο  τα διεκδικούμενα αναδρομικά ξεκινούν από  2,6 δισ. ευρώ εφόσον καταβληθούν μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα Δώρα Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), ενώ αν προστεθούν και οι περαιτέρω διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την περίοδο πριν τον Ιούνιο του 2015 αγγίζουν τα 4,2 δισ. ευρώ (επιπλέον κατά 1,6 δισ. ευρώ).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ