Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.6 C
Athens

Απεργιακό «λουκέτο» στο Δημόσιο- Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Παραλύει ο δημόσιος τομέας σήμερα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, η οποία θα συνοδευτεί με συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στα Προπύλαια.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, κάτι που σημαίνει ότι η λειτουργία τους, ελέω κορονοϊού, θα γίνει με αυξημένο προσωπικό ασφαλείας.

Παράλληλα απεργούν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, αλλά και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Μαζί τους στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε Υπουργεία, Εφορίες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία και πολεοδομίες.

Μπάχαλο στο μεταξύ, επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αρχική απόφαση ήθελε να έχει προγραμματιστεί τρίωρη στάση εργασίας στα μέσα σταθερής τροχιάς. Τελικά η κινητοποίηση σε Μετρό και στο Τραμ αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί.

Την ίδια στιγμή 24ωρη απεργία έχει  προκηρυχθεί και για τους εργαζόμενους σε λεωφορεία και σε τρόλεϊ από το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στις αστικές συγκοινωνίες. Αλλά και εκεί οι ενώσεις εργαζομένων σε λεωφορεία και σε τρόλεϊ έχουν διαχωρίσει τη θέση τους, κατά συνέπεια δεν αναμένεται μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση…

Ας δούμε τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα:

  1. Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας.Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των ΜΕΘ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας. Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια.
  2. Διορισμούς μόνιμου προσωπικού στην εκπαίδευσηγια την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. 15 μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα.
  3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων.
  4. Επέκτασητου θεσμού των Βαρέων – Ανθυγιεινών στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα.
  5. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του ΦΠΑ στο 15%.
  6. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενάμε προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ).
  7. Κατάργησηόλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
  8. Κατάργηση του νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις.Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για απεργία. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας.
  9. Όχι στις ιδιωτικοποιήσειςδημοσίων οργανισμών, κοινωνικών υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, ασφάλιση, κοινωνική προστασία και περιβάλλον.
  10. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ