Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023
10 C
Athens

Νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Κορυφώνονται οι αντιδράσεις – Συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας και απεργίες

Εβδομάδα ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου αυτή που μόλις ξεκίνησε και οι αντιδράσεις από συνδικάτα και φορείς εργαζομένων, συνεχίζονται. Ήδη μια σειρά από συνδικάτα, προγραμματίζουν και έχουν ανακοινώσει για την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, πιθανή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, απεργίες, στάσεις εργασίας, παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια.

Η αρχή γίνεται από την Οργάνωση «Συνέλευση 8 Μάρτη», που καλεί σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη 15 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα. Αιτία το γεγονός ότι εκτιμά πως, ακόμα και οι διατάξεις που επικαλείται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, δεν λύνουν το πρόβλημα και άρα δεν παρεμβαίνουν ουσιαστικά στην αντιμετώπισή του. Επίσης, τονίζεται ότι και τα μέτρα για τα εργασιακά, επιβαρύνουν στην ουσία τις γυναίκες, αντί να τις βοηθούν.

Για την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, έως τη λήξη του ωραρίου και από τη μία το μεσημέρι έως τις πέντε το απόγευμα, έχουν αποφασίσει η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ. Ταυτόχρονα, ανακοίνωσαν συλλαλητήριο στις 4 το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ από την πλευρά του, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις,  με 24ωρη απεργία την ίδια μέρα, αλλά και δύο συλλαλητήρια στο Σύνταγμα, το πρώτο στις 10:30 το πρωί και το δεύτερο στις 5 το απόγευμα.

Μένει να ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της ΓΣΕΕ. Εντός της ημέρας θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Συνομοσπονδίας και θα γνωστοποιηθούν οι νέες κινητοποιήσεις που θα συμφωνηθούν. Σε κάθε περίπτωση σχεδόν το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων της Αριστεράς, που εκπροσωπούνται σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ, ζητούν να προκηρυχθεί εκ νέου 24ωρη απεργία για την Τετάρτη. Σε διαφορετική περίπτωση, εκτιμούν ότι οι στάσεις εργασίας, «μεταφράζονται» σε αποκλιμάκωση και όχι σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ