Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Απεργία ΕΚΑ, ΠΑΜΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο – Παραφωνία η ΓΣΕΕ

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων πραγματοποιούν τα συνδικάτα, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

Μετά το ΠΑΜΕ και την ΑΔΕΔΥ, 24άωρη απεργία εξήγγειλε και το ΕΚΑ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ζητώντας να αποσυρθεί το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Αντίθετα, άκαρπη απέβη η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, ώστε να συμμετάσχει και η Συνομοσπονδία στις κινητοποιήσεις.

Πάντως, η ΓΣΕΕ κατέθεσε κείμενο με τις διαφωνίες και τις παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πρόκειται για:

  1. Την εξαίρεση από το πεδίο εφαρμογής προστατευτικών διατάξεων της Οδηγίας για κατηγορίες εργαζομένων, όπως εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα,  οικόσιτοι μισθωτοί κ.λπ.
  2. Την 6μηνη δοκιμαστική περίοδο, με απόλυση χωρίς αποζημίωση, όπου ζητούν να περιοριστεί στους δύο μήνες.
  3. Την παροχή εργασίας σε περισσότερους εργοδότες, με πρόταση για  πρόβλεψη ρητής απαγόρευσης παράλληλης απασχόλησης σε εταιρίες του ίδιου ομίλου.
  4. Τις συμβάσεις κατά παραγγελία όπου προτείνεται να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες
  5. Τις συμβάσεις μηδενικών ωρών

6, Την μετάβαση σε άλλη μορφή απασχόλησης με αίτημα του εργαζόμενου, προτείνοντας μέτρα για την διασφάλιση του εργαζόμενου, ο οποίος επιθυμεί την απασχόληση του με πιο προβλέψιμους και ασφαλείς όρους, χωρίς εξαιρέσεις.

  1. Συνέπειες για την παράλειψη του εργοδότη ως προς τη χορήγηση αναγκαίων εγγράφων, με την ΓΣΕΕ να προτείνει αποτελεσματικότερες κυρώσεις.
  2. Την μη καταχώρηση αλλαγής ωραρίου και υπερωριών στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Ζητείται να αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη.
  3. Την λύση της σύμβασης εργασίας εξαιτίας αυθαίρετης απουσίας του εργαζομένου για διάστημα μεγαλύτερο των 5 ημερών, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις, που η απουσία του εργαζόμενου είναι δικαιολογημένη, όταν, ενδεικτικά,  οφείλεται σε ανυπαίτια αδυναμία παροχής εργασίας, πχ ασθένεια , ή σε άσκηση δικαιώματος, πχ επίσχεση εργασίας. Επίσης, ζητείται η απόσυρση της διάταξης.
  4. Τον επιχειρησιακό συντονισμό με την Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η Επιθεώρηση  πρέπει να επανέλθει οργανικά στον επιχειρησιακό έλεγχο και την ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, αντί να λειτουργεί ως ανεξάρτητη Αρχή.
  5. Τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με ατομική συμφωνία εργοδότη -εργαζόμενου, χωρίς την μεσολάβηση συνδικάτου. Ζητείται ξανά η απόσυρση της διάταξης.
  6. Την ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης. Ζητείται να μην υπάρχει πρόστιμο και ποινή φυλάκισης για τους συνδικαλιστές.

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ