Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
29.1 C
Athens

Ανεργία: Ο μεγάλος φόβος του υπουργείου Εργασίας

Οι δυσκολίες του υπουργείου Εργασίας, λίγο-πολύ γνωστές. Ο νέος υπουργός, ο Κωστής Χατζηδάκης γνωρίζει ότι έχει αναλάβει την «καυτή πατάτα» της κυβέρνησης. Αντιλαμβάνεται ότι η ευθύνη που του αναλογεί για το συνολικό αποτύπωμα της κυβέρνησης είναι πολύ μεγάλη. Με την ανεργία στα επίπεδα του 16%, αλλά και με πάνω από 600.000 εργαζόμενους υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης, μόνο εύκολη δεν είναι η «επόμενη μέρα» της εξόδου της χώρας από τον κορονοϊό.

Στο υπουργείο Εργασίας δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για ενδεχόμενη αλματώδη αύξηση της ανεργίας, από την στιγμή που θα αρθούν τα προστατευτικά μέτρα και μετά. Γι’ αυτό και προετοιμάζονται, σε συνεργασία με το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο, για παρεμβάσεις «κεϋνσιανού τύπου»!

Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, η κυβέρνηση της ΝΔ, προετοιμάζει πρωτοβουλίες που θα έχουν ως βασικό τους στόχο, την στήριξη της κατανάλωσης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα περιοριστούν τα «λουκέτα» στους μικρομεσαίους και έτσι θα διατηρηθεί σε κάπως πιο υποφερτά επίπεδα, το ποσοστό ανεργίας κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες του έτους.

Πρέπει να τονιστεί ότι η αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ αλλά και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελούν «στοίχημα» για τον Κώστα Χατζηδάκη. Ο νέο υπουργός Εργασίας, πιέζει τους υπηρεσιακούς παράγοντες να έχουν έτοιμο το σχετικό business plan τις επόμενες ημέρες, έως το τέλος του μήνα.

Έτσι, θεωρείται πιο πιθανό να εγκριθούν με ταχύτητα οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων προς το υπουργείο Εργασίας, για να διοχετευθούν στη συνέχεια με τη μορφή προγραμμάτων απασχόλησης και στοχευμένων δράσεων, στην αγορά. Άλλη μία παρέμβαση που επιδιώκει να περιορίσει την ανεργία, άρα και τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους πολιτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ