Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
14.7 C
Athens

Αναστάτωση στην Κρήτη: 37 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων απολύθηκαν χωρίς αποζημίωση

Τεράστιο ζήτημα έχει ανακύψει στην Κρήτη, μετά την απροειδοποίητη απόλυση 37 εργαζομένων στα τουριστικά λεωφορεία. Η επιλογή που έκαναν δύο εταιρίες του κλάδου είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μέχρι και επερώτηση στη Βουλή για το θέμα (Μ. Συντυχάκης ΚΚΕ) ενώ παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε και η ΓΣΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από πέρυσι τον Μάρτιο και παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τα μέτρα στήριξης της πολιτείας προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, συγκεκριμένοι εργοδότες της Κρήτης εξαντλούν κάθε αντεργατικό μέτρο σε βάρος των οδηγών. Στο πλαίσιο αυτό,  αρνούνται την υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση 500 οδηγούς τουριστικών λεωφορείων του νησιού. «Φέτος», καταγγέλλει η Συνομοσπονδία, «προχωρούν σε απολύσεις δεκάδων συναδέλφων χωρίς αποζημίωση. Η εξουθένωση των οδηγών φτάνει σε τέτοιο σημείο όπου αρκετοί εξ΄ αυτών «ζουν» με μηδενικό εισόδημα για πολλούς μήνες».

«Η στάση και συμπεριφορά των συγκεκριμένων εργοδοτών έχει καταδικαστεί πολλάκις από το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας, ενώ ο αγώνας τους είναι εμβληματικός, ακριβώς διότι οι συνάδελφοι αντιπαλεύουν εκείνο το είδος της επιχειρηματικής αντίληψης και δράσης που οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως «ανήθικη επιχειρηματικότητα», τονίζει η ΓΣΕΕ.

 

Την ίδια στιγμή ζητάει η πολιτεία, δια του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας, ως οφείλει «να ενεργοποιήσει τις υπηρεσίες του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να χαρακτηριστούν άκυρες οι απολύσεις -καθώς δεν συνοδεύτηκαν ούτε καν από τη νόμιμη αποζημίωση- και να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που οι εργοδότριες εταιρείες δεν προβούν στην ανάκλησή τους. Σε μια δημοκρατικά ευνομούμενη χώρα δε νοείται να παραβιάζεται απροκάλυπτα η εργατική νομοθεσία και οι αρμόδιες για την προστασία τους υπηρεσίες απλά να παρακολουθούν σε ρόλο παρατηρητή.
Τέλος, προειδοποιούμε ότι τέτοια εργοδοτική συμπεριφορά ούτε απαρατήρητη είναι, ούτε αναπάντητη από το συνδικαλιστικό κίνημα θα μείνει.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ