Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Αναδρομικά: Νέο στραπάτσο για τον ΕΦΚΑ – Αδυναμία επανυπολογισμού σε 215.000 συντάξεις

Στον ΕΦΚΑ ψάχνουν να βρουν πώς θα ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό σε 215.000 περιπτώσεις παλαιών συνταξιούχων. Πάνω από το 10% όσων ελέγχθηκαν οι συντάξεις τους, χαρακτηρίζονται  ως «εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις» και έως  τώρα, δεν έχει καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Έτσι, δεν μπορεί μετά από μια διετία άκαρπων προσπαθειών να τελειώσει, οριστικά και τελεσίδικα η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων για όλους τους συνταξιούχους.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έως το τέλος του έτους,  θα μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο και με αυτές τις συντάξεις. Πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις διαδοχικής, αλλά και παράλληλης ασφάλισης, όπως επίσης και για συντάξεις χηρείας με πολλούς κληρονόμους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ίσως προκύψουν από αυτές τις περιπτώσεις, άλλοι 40.000 – 50.000 δικαιούχοι αυξήσεων, άρα και αναδρομικών. Όμως, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, κάτι τέτοιο δεν θα μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη ακρίβεια…

Φαίνεται ότι δικαιώνεται  το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που επί μήνες τονίζει  προς το υπουργείο Εργασίας και προς τον ΕΦΚΑ, ότι έχουν γίνει λάθη, ήδη από την α’ φάση το επανυπολογισμού των συντάξεων, στη βάση του «νόμου Κατρούγκαλου». Τότε δεν είχαν υπολογιστεί οι περιπτώσεις με το αυξημένο ασφάλιστρο, ούτε τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, με συνέπεια να προκύψουν σφάλματα κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Έτσι, σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι προσωπικές διαφορές που είχαν καταγραφεί, είχαν πολύ μεγάλες αποκλίσεις από την πραγματικότητα.

Τώρα,  ο ίδιος ο ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι 215.000 περιπτώσεις δεν μπορούν να υπολογιστούν, όπως οι υπόλοιπες. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία θα καθυστερήσει και άλλο.

Για τις υπόλοιπες, που υπερβαίνουν το 1,8 εκατ. η διαδικασία ολοκληρώθηκε με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον πενιχρά. Ακριβέστερα,  αναδρομικά ποσά, θα λάβουν την Τετάρτη 29  Σεπτεμβρίου, μόνο 133.692 πολίτες, ή το 7,42% του συνόλου των συνταξιούχων.

Επίσης, θα καταβληθούν αναδρομικά ποσά ύψους 26,1 εκατ. ευρώ. Ο μέσος όρος των αναδρομικών θα κυμανθεί στα επίπεδα των 195 ευρώ, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί και 20% παρακράτηση φόρου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις που πρόκειται να ενσωματωθούν στις συντάξεις, θα κυμαίνονται πέριξ των 8 ευρώ σε μηναία βάση…

Με βάση τον νόμο, η πληρωμή των αυξήσεων για τους παλαιούς συνταξιούχους θα πραγματοποιηθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι πρώτες δυο δόσεις (που αφορούν το 2020 και το 2021) θα ενσωματωθούν στις συντάξεις τους στο τέλος Οκτωβρίου (συντάξεις Νοεμβρίου).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ