Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
11.4 C
Athens

Εύβοια: Μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών από τον ΕΦΚΑ

Στην πυρόπληκτη Εύβοια «στρέφει το βλέμμα» του ο ΕΦΚΑ σε μια προσπάθεια να στηρίξει χιλιάδες εργαζόμενους και εργοδότες που προέρχονται από την περιοχή. Με έγγραφό της, η διοίκηση του Φορέα περιγράφει πώς θα εφαρμοστούν τόσο η αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, όσο και η ρύθμιση για τις εκπρόθεσμες οφειλές. Τα μέτρα εστιάζονται σε εργοδότες και σε μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Προϋπόθεση είναι να διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή να ασκούν δραστηριότητα στους Δήμους Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Π.Ε. Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Τα μέτρα ισχύουν ανεξάρτητα αν οι ωφελούμενοι έχουν υποστεί ζημιά ή όχι στην επαγγελματική τους εγκατάσταση.

Η ρύθμιση προβλέπει 6μηνη αναστολή καταβολής των εισφορών και αποπληρωμή των εκπρόθεσμων οφειλών σε έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Ειδικότερα:

Α) Για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ή αγρότες προβλέπεται:

  • Αναστολή για 6 μήνες της καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών με ημερομηνία εμπρόθεσμης πληρωμής από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (δηλ 1/8/2021) και έως και 31/1/2022, χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.
  • Κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων εισφορών και των δόσεων εκκαθάρισης ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου που συνέβη η φυσική καταστροφή με τα πρόσθετα τέλη, τόκους και λοιπές προσαυξήσεις της ίδιας ημερομηνίας, ήτοι με ληκτική ημερομηνία πληρωμής έως 31/07/2021.

Β) Για τις επιχειρήσεις-εργοδότες προβλέπεται:

  • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών για 6 μήνες-αρχής γενομένης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή-χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό πρόσθετων τελών ή άλλων προσαυξήσεων, ήτοι 1/8/2021 – 31/1/2022.
  • Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων μέχρι το τέλος του προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα ασφαλιστικές εισφορές (μετά των προσθέτων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων), ήτοι έως 31/7/2021.

Διαδικασία αποπληρωμής

Οι ανωτέρω εισφορές, εξοφλούνται, κατ΄ επιλογή του οφειλέτη, από 12 έως και 24 ισόποσες δόσεις, της πρώτης καταβαλλομένης έως την λήξη του πρώτου μήνα, του επόμενου της λήξης της εξάμηνης αναστολής, ήτοι έως 28/02/2022. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ορίζεται σε 50 ευρώ. Όσον αφορά στις εκπρόθεσμες δόσεις, αυτές επιβαρύνονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ