Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.6 C
Athens

ΑΑΔΕ: Η Ελλάδα είναι χώρα φοροφυγάδων!

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι μια χώρα φοροφυγάδων, στέλνει η ΑΑΔΕ στα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα φέτος το καλοκαίρι.

Η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν οι ξένοι τουρίστες στα αεροδρόμια, είναι οι καταχωρίσεις της ΑΑΔΕ, με τις οποίες τους καλεί να ζητούν απόδειξη.

Η ΑΑΔΕ συνεχίζει και φέτος την καμπάνια «Apodixi please», με την οποία ζητεί από τους τουρίστες να ζητούν απόδειξη σε κάθε συναλλαγή που θα πραγματοποιήσουν στην Ελλάδα.

Τους καλεί επίσης, να μην πληρώσουν εάν δεν λάβουν απόδειξη, ενώ τους ενημερώνει πως οι γνήσιες, οι κανονικές αποδείξεις είναι εκείνες που φέρουν QR code.

Ουδείς θα ισχυριστεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα τίμιων φορολογουμένων, καθώς οι φορολογικοί έλεγχοι αποδεικνύουν πως η παραβατικότητα κυμαίνεται στο 50%, ειδικά το καλοκαίρι.

Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ, από το να δυσφημείται η Ελλάδα σε δεκάδες εκατομμύρια ξένων επισκεπτών, ως μια χώρα που βασιλεύει η φοροδιαφυγή και η απάτη.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μια εσωτερική υπόθεση, την οποία οφείλουν να αντιμετωπίσουν το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Ήδη, καθιέρωσε την υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα μηχανήματα υποδοχής καρτών πληρωμής, τα POS, από την 1η Ιανουαρίου 2023, στα σκαριά είναι ακόμη και η υποχρεωτική σύνδεση των ταμειακών με το Taxisnet, από το 2024.

Στόχος είναι, η απόδειξη που θα εκδίδεται και είτε η πληρωμή θα γίνεται με κάρτα είτε με μετρητά, να εγγράφεται στα έσοδα της επιχείρησης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο είναι να εκδίδεται απόδειξη.

Είμαστε φοροφυγάδες

Ειδικότερα, στα διαφημιστικά που έχουν αναρτηθεί στα μεγαλύτερα και πιο τουριστικά αεροδρόμια της χώρας, η ΑΑΔΕ καλεί τους τουρίστες να ζητούν ευγενικά… «Apodixi please».

Μάλιστα υπάρχει και βιντεάκι που υποστηρίζει επίσης την ανάγκη ζήτησης και λήψης απόδειξης για κάθε συναλλαγή τους, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν είναι απλώς ο νόμος, αλλά δικαίωμά τους.

Τονίζεται δε ότι στην περίπτωση που δεν λάβουν απόδειξη, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν.

Αναλυτικότερα, στο σχετικό μήνυμα που απευθύνεται στους επισκέπτες της χώρας μας και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, η ΑΑΔΕ αναφέρει ειδικότερα:

«Αυτό το μήνυμα έχει ως στόχο να σας ενημερώσει για τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όλα τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και, γενικά, σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών (με λίγες εξαιρέσεις, όπως οι οδηγοί ταξί και τα περίπτερα) είναι υποχρεωμένοι να δέχονται χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες».

Τονίζεται επίσης ότι «όλοι οι προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών υποχρεούνται να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους», ενώ υπογραμμίζεται ότι «ο καταναλωτής δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει εάν δεν λάβει έγκυρη απόδειξη πληρωμής».

«Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες, τα καταστήματα, τα μίνι μάρκετ και γενικά σχεδόν όλοι οι προμηθευτές αγαθών υποχρεούνται να διαθέτουν ηλεκτρονικές ταμειακές μηχανές και δεν επιτρέπεται να εκδίδουν χειρόγραφες ή εκτυπωμένες σε κανονικό χαρτί αποδείξεις», αναφέρει ακόμη η ΑΑΔΕ.

«Σε κάθε περίπτωση, πριν πληρώσετε, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε απόδειξη και δεν είστε υποχρεωμένοι να πληρώσετε εάν δεν λάβετε απόδειξη. Είναι τόσο απλό να πείτε στα ελληνικά: «Apódixi please», τονίζεται στο μήνυμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ