Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Έρευνα Alco-ΓΣΕΕ: 9 στους 10 εργαζόμενους έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής

Οι επιπτώσεις της ακρίβειας, το επίπεδο των αμοιβών και οι ώρες εργασίας, έχουν επιδράσει καταλυτικά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ώστε οι εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών διατροφής.

Αυτό αποτυπώνεται από έρευνα της ALCO για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, όπου φαίνεται πως το 65% των ερωτηθέντων να απαντά ότι δεν έχει λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του. Επίσης, το 25% εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του και εξ αυτών σχεδόν ένας στους δύο δεν αμείβεται για την παροχή επιπλέον εργασίας.

Τα πιο χαρακτηριστικά ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

  • Το 90% των εργαζομένων, δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών εξαιτίας της ακρίβειας. Από αυτούς «Πολύ» απαντά το 18%, «Αρκετά» το 51% και «Λίγο» το 21%.
  • Η κλιμάκωση της μείωσης της κατανάλωσης διαφοροποιείται στις κατηγορίες βασικών αγαθών «Ψύξη – θέρμανση», «Ψαρικά», «Κρέας», «Γαλακτοκομικά», «Φρούτα – Λαχανικά».
  • Το χαμηλό επίπεδο των διαθέσιμων εισοδημάτων των εργαζομένων αναδεικνύεται από το γεγονός ότι το 30% δηλώνει ότι δεν διαθέτει αποταμιεύσεις και παράλληλα σχεδόν τέσσερις στους δέκα αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις αποταμιεύσεις τους για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες αγοράς βασικών αγαθών.
  • ο αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού σας επιπέδου, Το 43% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η αύξηση των μισθών είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την προστασία του βιοτικού τους επιπέδου. Το 33% εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ και των φόρων κατανάλωσης, μπορεί να επιφέρει ανάλογο αποτέλεσμα και το 24% προτιμά τον έλεγχο τιμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή «Επιδόματα» δεν προτιμήθηκε από κανέναν ερωτώμενο  (0%)!
  • Το 64% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έλαβε καμία αύξηση στο μισθό του κατά το τρέχον έτος.
  • Εκτιμάται ότι η μεγάλη πλειοψηφία από το 34% όσων δήλωσαν ότι έλαβαν κάποια αύξηση, είναι αυτοί που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ο οποίος αυξήθηκε κατά το έτος 2023.
  • Το 52% θεωρεί ότι δεν θα λάβει κάποια αύξηση στο μισθό του μετά την απόφαση για το ξεπάγωμα των τριετιών και το 26% θεωρεί ότι θα λάβει. Το γεγονός ότι το 22% επιλέγει την απάντηση ¨Δεν γνωρίζω¨, καταδεικνύει την σύγχυση που επικρατεί στους εργαζόμενους σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα.
  • Το 72% δηλώνει ότι δεν εργάζεται παραπάνω από το κανονικό του ωράριο ενώ το 24% δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω. Το 48% αυτών που αναφέρουν ότι εργάζονται παραπάνω από το κανονικό ωράριό τους δηλώνει ότι δεν αμείβεται για τις υπερωρίες του.
  • Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, με ποσοστό 81%, θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματά τους προστατεύονται καλύτερα με τη σύναψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι του 9% που επιλέγει την ατομική διαπραγμάτευση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ