Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023
20.4 C
Athens

Έναρξη εκπαίδευσης για δικηγόρους και λογιστές στην απονομή συντάξεων

«Επιστρέφουν στα θρανία» 1.200 δικηγόροι και λογιστές, που επιθυμούν να ενταχθούν στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων. Από σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου και για περίπου ένα μήνα, 800 δικηγόροι και 400 λογιστές θα συμμετάσχουν σε διαδικασία επιμόρφωσης, για να μπορέσουν να αποκτήσουν την εξειδίκευση που είναι απαραίτητη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα της αποτελεσματικής συμμετοχής στο μοντέλο της απονομής συντάξεων. Θα ακολουθήσουν εξετάσεις προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να προκύψουν επιτυχόντες, οι οποίοι θα λάβουν και την απαραίτητη πιστοποίηση. Στη συνέχεια στις αρχές Οκτωβρίου, αναμένεται να ενταχθούν και επίσημα στη διαδικασία, ώστε να συμβάλλουν στον περιορισμό ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, δηλαδή της απονομής των συντάξεων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι γι’ αυτό το μείζον ζήτημα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση Χατζηδάκη, που καθορίζει τους όρους με τους οποίους θα συμμετάσχουν οι δικηγόροι και οι λογιστές στη διαδικασία της απονομής των συντάξεων.

Η διαδικασία της εκπαίδευσης θα έχει διαδραστικά χαρακτηριστικά και θα πραγματοποιηθεί από τον e-ΕΦΚΑ. Θα ενεργοποιηθεί η διαδραστική διαδικτυακή πλατφόρμα Moodle (στον ιστότοπο howto.gov.gr) , αλλά θα υπάρξουν και διαδικτυακά μαθήματα.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης έχει ως εξής:

  1. Νομοθεσία θεμελίωσης δικαιώματος
  2. Νομοθεσία Νομιμοποίησης Χρόνου Ασφάλισης και χρήσης του στην απονομή σύνταξης  (Ανακεφαλαίωση-βεβαίωση χρόνου ασφάλισης μισθωτών και μη μισθωτών, διαπίστωση οφειλών, ενδεχόμενη αναθεώρηση πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, ρυθμίσεις οφειλών μη μισθωτών, αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης)
  3. Υπολογισμός Κύριας Σύνταξης με τους κανόνες του Ν. 4387/2016 & του Ν. 4670/2020
  4. Δικαιολογητικά
  5. Εκπαίδευση στη χρήση εφαρμογών & μηχανογραφικών συστημάτων

Κάθε εκπαιδευτική ενότητα περιλαμβάνει:

α) Εκπαιδευτικό βίντεο (παρουσίαση).

β) Σημειώσεις.

γ) Εκπαιδευτικό υλικό.

δ) Τεστ αυτοαξιολόγησης γνώσεων ενότητας (quiz).

Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των δικηγόρων και των λογιστών-φοροτεχνικών, υπήρξε τεράστιο, κάτι που φαίνεται από τις 3.600 αιτήσεις που υποβλήθηκαν σε αρχικό στάδιο, για μόλις 180 θέσεις. Τελικά, η διοίκηση του Φορέα, αποφάσισε να «ανοίξει τη βεντάλια», αποδεχόμενη να επιμορφωθούν έως 1.200 επιστήμονες, σε αυτή τη φάση. Στη συνέχεια θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος επιμόρφωσης. Άλλωστε το γεγονός ότι οι εκκρεμότητες σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και εφάπαξ, προσεγγίζουν τις 300.000 δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό.

Θα υπάρξει Ειδικό Μητρώο Πιστοποιημένων Επαγγελματιών, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται εάν το επιθυμούν, οι συνταξιούχοι των οποίων εκκρεμεί η έκδοση της «πολυπόθητης» σύνταξής τους, έτσι ώστε να επιδιώξουν επιτάχυνση της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν 131.570 εκκρεμείς αιτήσεις απονομής μόνο για κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Άτλας» που αφορούν τον Μάιο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνεται μείωση σε σχέση με τις 136.380 αιτήσεις του περασμένου Απριλίου. Είναι  ο όγδοος σερί μήνας όπου υποχωρούν οι αιτήσεις. Όμως δεν υποχωρούν με τέτοιο ρυθμό, ώστε να βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Άλλωστε εκτός από τις κύριες συντάξεις, υπάρχουν οι αντίστοιχες εκκρεμότητες και στις επικουρικές αλλά και στα εφάπαξ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ