Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αποτελούν «γάγγραινα» για δεκάδες χιλιάδες «υποψήφιους» συνταξιούχους. Το πρόβλημα είναι χρόνιο και κάθε έτος διογκώνεται ολοένα και περισσότερο. Αποτελεί όμως «τεράστια έκπληξη», να δηλώνει επίσημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης! Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν υποβάλλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να βγουν στη σύνταξη και περιμένουν επί μήνες ή επί σειρά ετών, για τη χορήγησή της, στο αρμόδιο υπουργείο αδυνατούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.
Επίσημη τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, έρχεται να επιβεβαιώσει το… μπάχαλο που επικρατεί με τις απονομές συντάξεων. Είχε προηγηθεί βέβαια προ δεκαημέρου, η έγγραφη απάντηση το διοικητή του e-ΕΦΚΑ προς το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το ίδιο θέμα, που πάλι αναδείκνυε την αδυναμία υπολογισμού των εκκρεμοτήτων για το μεγαλύτερο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης στη χώρα…
Ο κ. Τσακλόγλου, λοιπόν, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γ. Μουλκιώτη, γι’ αυτό το φλέγον θέμα υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριων συντάξεων την 30η/6/2020 ήταν 117.876 και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις επικουρικών συντάξεων ήταν 57.101 (αιτήσεις με απόφαση κύριας σύνταξης ). Για την ακρίβεια των στοιχείων θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η παρατήρηση του διοικητή του e-ΕΦΚΑ πως, λόγω δυσλειτουργιών που προκάλεσε η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση στη διαχείριση και στην ορθή καταχώρηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, στην παρούσα φάση καθίσταται δυνατή μόνο η προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων». Ο κ. Τσακλόγλου πρόσθεσε ότι «η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μηνός Σεπτεμβρίου 2020, οπότε και θα ανακοινωθεί». Όπως είπε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «λόγω της πανδημίας, μεγάλο μέρος των αιτήσεων συνταξιοδότησης υποβλήθηκε και ταχυδρομικά με αποτέλεσμα να καθίσταται απαραίτητη η διαδικασία διασταύρωσης για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων».
Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι «Παρά τις αντίξοες και έκτακτες συνθήκες της υγειονομικής κρίσης το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του συστήματος ΑΤΛΑΣ υλοποιείται κανονικά. Σταδιακά, θα εντάσσονται στο σύστημα “ΑΤΛΑΣ” και νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν ενταχθεί όλες οι συντάξεις αναπηρίας με στόχο την παραγωγική λειτουργία των αντίστοιχων απονομών από το Μάρτιο του 2021, ενώ μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν ενταχθεί και υπόλοιπες κατηγορίες συντάξεων γήρατος. Θα φτάσουμε, δηλαδή, στο τέλος του 2021 να απονέμουμε ψηφιακά το 80-85% των συντάξεων».