Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
17.3 C
Athens

ΓΣΕΒΕΕ: Κίνδυνος «λουκέτου» για μία στις τρεις επιχειρήσεις!

Δραματικές είναι οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα, ειδικά για τον κλάδο της εστίασης. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μία στις τρεις μικρές ή πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι πιθανό να βάλει «λουκέτο» εντός του επόμενου εξαμήνου! Αν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εκτίμηση τότε θα δημιουργηθεί νέα «στρατιά ανέργων» στη χώρα, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση. Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ και συμπεριλαμβάνει και τις επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης που έχει πληγεί τόσο πολύ, ελέω πανδημίας.

Τα στοιχεία είναι ακλόνητα: Μία στις δύο επιχειρήσεις αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και μία στις τέσσερις δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις προς τις τράπεζες ή θα αδυνατεί να καταβάλλει το ενοίκιο…

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δυσχερής στη Θεσσαλονίκη. Η ακύρωση της ΔΕΘ είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει άλλο ένα πλήγμα στον κλάδο. Έτσι, η Ένωση Εστιατόρων–Ψητοπωλών στη Θεσσαλονίκη, εκτιμά ότι ένα στα τρία καταστήματα του κλάδου κινδυνεύει με … λουκέτο το επόμενο διάστημα.
Οι εκτιμήσεις αυτές, επιβεβαιώνουν πλήρως και τα επίσημα στοιχεία που αναδεικνύονται από την ΕΛΣΤΑΤ. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε ετήσια βάση, ο δείκτης απασχόλησης ειδικά για τον κλάδο της εστίασης, σημείωσε πτώση 39,5%, οι ώρες εργασίας μειώθηκαν κατά 78,5% και οι μισθοί και τα ημερομίσθια 69,7%!

Η πορεία του κλάδου προφανώς και επηρεάζεται αρνητικά από μια σειρά κυβερνητικών μέτρων που στόχο έχουν τη μείωση της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί,  ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Αττική στις 17 Αυγούστου. Τότε, είχε χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ως «προσωρινό μέτρο». Σήμερα, 40 μέρες μετά, το μέτρο αυτό έχει διατηρηθεί ανέπαφο και μάλιστα μόλις από το περασμένο Σάββατο, τέθηκε σε εφαρμογή και το μέτρο της αναστολής λειτουργίας για περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες, επίσης από τις 12 το βράδυ έως τις 5 τα ξημερώματα!

Όλα αυτά, ενώ η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει ότι, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, καταγράφεται πτώση τζίρου 57% στα καταστήματα της εστίασης από τον Ιούνιο και μετά. Μάλιστα, στο ποσοστό αυτό πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον 20% για το χρονικό διάστημα της εφαρμογής αυτών των… προσωρινών, αλλά μάλλον μόνιμων, μέτρων…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ