Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Χωρίς χαράτσι 10% τα ΑμεΑ που θα εργάζονται – Τι αλλάζει στις συνταξιοδοτικές διατάξεις του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου

Χωρίς την επιβάρυνση 10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους, θα μπορούν να εργάζονται εφεξής τα ΑμεΑ. Η σχετική διάταξη, αναμένεται να περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη εξαίρεση, ως μια βελτιωτική κίνηση από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας. Στο μίνι Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο, που εντός της ημέρας βγαίνει από τη διαβούλευση και έως το τέλος της εβδομάδας εισέρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, αναμένεται να υπάρχουν βελτιωτικές παρεμβάσεις κυρίως στις διατάξεις για τη φορολόγηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα διεξαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές την Δευτέρα 11 και Τρίτη 12 Δεκεμβρίου, θα διακοπεί λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και θα συνεχιστεί προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα έχει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά το θέμα της φορολογικής κλίμακας που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τις παροχές των Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης και των Ομαδικών συμβολαίων, προκειμένου αφενός να δοθεί κίνητρο στους μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενους (άνω των 45 ετών) να ασφαλιστούν ή να συνεχίσουν να ασφαλίζονται σε ΤΕΑ και αφετέρου να περιοριστεί η μείωση του εφάπαξ ή της σύνταξης στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι χαρακτηριστικές άλλωστε οι αντιδράσεις μελών ΤΕΑ  όπως είναι αυτό των Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών, που επισημαίνουν στη δημόσια διαβούλευση ότι με τις προτεινόμενες διατάξεις, για παράδειγμα ένας αστυνομικών 51 ετών με ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ, ο οποίος εγγράφεται για πρώτη φορά στο ταμείο και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί στα 55 έτη, θα δει την εφάπαξ παροχή του να φορολογείται με 20%. Στο ποσοστό αυτό αν αθροισθεί και το 5% που παρακρατείτε για τα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου, προκύπτει ένα 25% που υπερκαλύπτει το οποιοδήποτε όφελος του μέλους. Αντίστοιχα, και στην περίπτωση μέλους  ηλικίας 44 ετών (μέση ηλικία μελών των ΤΕΑ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ), μετά από 11 χρόνια ασφάλισης, η εφάπαξ παροχή του θα φορολογηθεί 15%. Εάν προστεθεί το  5% των λειτουργικών εξόδων του Ταμείου, η φοροαπαλλαγή της εισφοράς του 22% οδηγεί σε όφελος μόλις  2%, που δεν αποτελεί και ιδιαίτερο κίνητρο αποταμίευσης.

Έτσι,  στο υπουργείο Εργασίας ήδη προχωρούν σε αλλαγή της κλίμακας, χωρίς να αλλάζουν τα ανώτερα και κατώτερα όρια φορολόγησης. Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται φόρος 10% για ασφάλιση έως 5 έτη σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει να λάβει σύνταξη και 20% για εφάπαξ. Από 6-10 έτη ασφάλισης (από 6-15 που ήταν αρχικά) ο φόρος μειώνεται στο 7,5% για περιοδική παροχή (σύνταξη) και σε 15% για εφάπαξ, από 11-20  (αντί 16-25) έτη ασφάλισης, ορίζεται φόρος 5% για περιοδική παροχή και 10% για εφάπαξ κι από 21 (από 25) έτη και άνω, 2,5% για περιοδική παροχή και 5% για εφάπαξ.

Μια σημαντική αλλαγή περιλαμβάνεται και όσον αφορά τις «συνταξιοδοτικές» διατάξεις του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, η τελική διάταξη για την απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία δεν θα προβλέπει ούτε την κράτηση του  10% στον μισθό όπως ισχύσει στην περίπτωση των υπόλοιπων εργαζομένων συνταξιούχων καθώς θεωρήθηκε αναγκαία η ενθάρρυνση της ενεργής συμμετοχής των ΑμεΑ  στην αγορά εργασίας, ενώ αναγνωρίστηκε και το αυξημένο κόστος διαβίωσης των συγκεκριμένων πολιτών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ