Σε κρίσιμο… σταυροδρόμι βρίσκεται ο e-ΕΦΚΑ, αφού κατέγραψε ταμειακό έλλειμμα που ανήλθε στα 440 εκατ. ευρώ κατά το α’ τετράμηνο του έτους, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για την πορεία του κατά την τρέχουσα χρονιά. Εκφράζονται πλέον οι εκτιμήσεις ότι, αν δεν υπάρξει αντιστροφή της πορείας, το έλλειμμα στο τέλος του 2021, θα προσεγγίσει το αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ!
Πρόκειται για μια βραδυφλεγή βόμβα, που ο νέος διοικητής, Παναγιώτης Δουφεξής, καλείται να απενεργοποιήσει άμεσα. Άλλωστε, το έλλειμμα προέκυψε παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από μισθωτή εργασία διατηρήθηκαν σε ένα επίπεδο, εξαιτίας των αναστολών συμβάσεων. Παρόλ’ αυτά, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου κατά 520 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό των τεράστιων αναγκών που προέκυψαν και της έλλειψης επαρκών εσόδων, για να καλυφθούν. Ακριβέστερα, τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020 ήταν 2,98 δισ. ευρώ, ενώ τέσσερις μήνες αργότερα είχαν υποχωρήσει στα 2,46 δισ. ευρώ…
Στο σκέλος των ρυθμίσεων, καταγράφηκε σημαντική απώλεια 100 εκατ. ευρώ, αθροιστικά αυτούς τους τέσσερις μήνες. Απώλεια, που αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα ισοσκελιστεί το επόμενο οκτάμηνο. Γι’ αυτό και ήδη η προσδοκία για να εισπραχθούν έσοδα από ρυθμίσεις, έχει υποχωρήσει στα 900 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς, 60 εκατ. ευρώ λιγότερα από την αρχική εκτίμηση. Είναι προφανές ότι το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου, με τη χώρα σε lockdown δεν βοήθησε καθόλου, ώστε να συνεχιστεί η εισροή εσόδων, που είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα, μέσω του ΚΕΑΟ. Όμως ακόμα και με τη ρύθμιση οφειλών που έρχεται, δεν εκφράζεται αισιοδοξία για σημαντική αντιστροφή της κατάστασης προς το θετικότερο.
Τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ στο τετράμηνο, μόλις και μετά βίας και μαζί με την κρατική συνδρομή, ανήλθαν στα 12,5 δισ. ευρώ. Τα έξοδα από την άλλη πλευρά ήταν κατά 440 εκατ. ευρώ περισσότερα. Σε σχέση με την περσινή περίοδο, καταγράφεται μια μείωση εσόδων κατά 210 εκατ. ευρώ ή κατά 6,5%. Βέβαια, η σύγκριση δεν είναι απόλυτα δόκιμη, μιας και πέρσι τους δύο πρώτους μήνες, δεν υπήρχε στη χώρα πανδημία και δεν είχαν ληφθεί μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, που οδήγησε σε ουσιαστικό «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας. Όμως ακόμα και έτσι, είναι εμφανές ότι η πορεία εσόδων του Ταμείου, δεν είναι ικανοποιητική και χρειάζεται να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να διασωθεί η χρονιά, εφόσον το επιτρέψουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα.