Συγκλονισμένη η Ελλάδα, παρακολουθεί την τραγωδία στα Τέμπη, με τη σύγκρουση δύο τρένων, που είχαν ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 43 (έως τώρα) επιβάτες, στην πλειονότητά τους νέα παιδιά. Οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, όμως, είχαν προειδοποιήσει για το κακό που ερχόταν.
«Δεν θα σακατευτούμε για χάρη των κερδών της Hellenic Train», έλεγαν με επίσημη ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στις 24 Ιανουαρίου, με αφορμή σοβαρό ατύχημα που είχε συμβεί στο κεντρικό εργοστάσιο Πειραιά. Με σχεδόν… προφητικό τρόπο είχαν προβλέψει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ατύχημα. Μάλιστα, τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι «πρέπει πρώτα να θρηνήσουμε νεκρούς και μετά να παρθούν μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής;»
Λίγες μέρες μετά, στις 7 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι επανήλθαν με αφορμή άλλα δύο ατυχήματα με τις Αμαξοστοιχίες 51 και 61 αντίστοιχα. Δηλαδή 20 μέρες πριν από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι εργαζόμενοι προειδοποιούσαν ξανά τονίζοντας και πάλι ότι «δεν θα περιμένουμε το δυστύχημα που έρχεται, για να τους δούμε να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κάνοντας διαπιστώσεις». Χαρακτήριζαν «εξοργιστικό» το γεγονός ότι τα ατυχήματα αποτελούσαν «σχεδόν καθημερινό φαινόμενο» και διαπίστωναν πως συνιστούσε πρόβλημα, «να μην παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο, να μη δρομολογείται καμία βελτίωση στην υποδομή και λειτουργία, να μην ελέγχονται οι εμπλεκόμενοι φορείς και να μην αναζητούνται ευθύνες».
Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων (ΔΕΣΚ Σιδηροδρομικών), κοινές σχεδόν σε όλες τις ανακοινώσεις τους: Ήθελαν άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν οι πολύ σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες, με αντίστοιχη εξειδίκευση και πιστοποίηση. Τόνιζαν την ανάγκη για πρόγραμμα εκπαίδευσης όλων των εργαζομένων, τόσο στις νέες τεχνολογίες όσο και στον ασφαλή τρόπο εκτέλεσης των εργασιών. Ζητούσαν επίσης να γίνει συντήρηση, επισκευή και εκσυγχρονισμός όλου του τεχνικού εξοπλισμού και όλων των εγκαταστάσεων, καθώς και όλων των γραμμών.
Στην ανακοίνωση της 7ης Φεβρουαρίου αναφέρεται και το ΕΚΑ, που χαρακτηρίζει το δυστύχημα στα Τέμπη «προδιαγεγραμμένο έγκλημα». Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας σημειώνει επίσης ότι είχαν επισημανθεί από τους εργαζόμενους, πως έπρεπε να ανατραπεί «η λογική κόστους – κέρδους που έχει οδηγήσει όλη την τελευταία δεκαετία σε μικρότερα ατυχήματα που πραγματοποιούνταν όλο και πιο συχνά, τότε γρήγορα θα θρηνήσουμε πολύνεκρο δυστύχημα».
Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι υπάρχουν ευθύνες «και πρέπει να αναζητηθούν. Να αποδοθεί δικαιοσύνη, άμεσα και σε βάθος».