Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
20.6 C
Athens

Ο Χατζηδάκης «επιστρατεύει» τον… Στρατό για την απονομή των συντάξεων!

Απίστευτο και όμως αληθινό: Στον e-ΕΦΚΑ ρίχνουν στη μάχη για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, μέχρι και τον… Στρατό! Έφεδροι στρατιώτες «επιστρατεύτηκαν» άρον-άρον ώστε να καλύψουν κενές θέσεις και να συνδράμουν στη διαδικασία.

Ήδη οι πρώτοι 19 έφεδροι και μόνιμοι στρατιώτες, έχουν μεταφερθεί εδώ και μερικές μέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προκειμένου να συνδράμουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας. Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες του endisy.gr θέλουν κάτι ανάλογο να πραγματοποιείται και σε άλλα τμήματα απονομής των συντάξεων εντός του λεκανοπεδίου, όπου παρατηρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Το μέτρο, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά έφεδρους από το Ναυτικό, σε πρώτη φάση. Θα συμμετάσχουν και αντιρρησίες συνείδησης που με αυτό τον «εναλλακτικό» τρόπο, επιλέγεται να βοηθήσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, αντί να ολοκληρώσουν φυσιολογικά, τη θητεία τους.

Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να διορθωθεί η πολύ άσχημη κατάσταση που επικρατεί με τις δεκάδες χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές των συντάξεων. Πρακτικά όμως είναι δύσκολο να υπάρξουν απτά αποτελέσματα, καθώς ένας μεγάλος αριθμός από τους έφεδρους που επιλέχθηκαν, απολύονται από το στράτευμα τον ερχόμενο Αύγουστο! Αυτό σημαίνει ότι, μαζί με την άδεια απόλυσης που πρέπει να λάβουν, απομένουν το πολύ τρεις μήνες για να εκπαιδευτούν στα συστήματα του e-ΕΦΚΑ και να αρχίσουν να παράγουν ουσιαστικό έργο στην απονομή των συντάξεων. Ακόμα και αν ο ρόλος τους είναι υποστηρικτικός, πάλι η βοήθεια που θα μπορούν να προσφέρουν θα είναι χρονικά, πολύ περιορισμένη.

Η «λύση ανάγκης» της αξιοποίησης του στρατού, έρχεται σε συνέχεια επιλογών της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με αμφίβολα αποτελέσματα. Όπως έχει γίνει γνωστό από τον ίδιο τον Κωστή Χατζηδάκη, προωθείται η ένταξη ιδιωτών (δικηγόρων και λογιστών) στη διαδικασία απονομής των συντάξεων. Μάλιστα θα υπάρχει ο περιορισμός να μην έχουν δικαίωμα υπογραφής στην οριστική απονομή σύνταξης, γεγονός που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους μόνιμους υπαλλήλους στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ο κίνδυνος αντί για επιτάχυνση να υπάρχει επιβράδυνση της διαδικασίας είναι ορατός, αφού ο φάκελος από τους ιδιώτες είναι πιθανό να περνάει από επανέλεγχο από τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ πριν δώσουν την τελική έγκρισή τους, δια της υπογραφής.

Την ίδια στιγμή, επιστρέφουν στην εργασία τους 100 συνταξιούχοι, που είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενο της απονομής των συντάξεων. Θα αμείβονται με βάση τους φακέλους που θα διεκπεραιώνουν, με προοπτική να λαμβάνουν έως 700 ευρώ το μήνα, για το επόμενο οκτάμηνο. Λύση, που επίσης κρύβει κινδύνους αφού το Ασφαλιστικό Σύστημα έχει αλλάξει, οι διατάξεις είναι καινούργιες και ασφαλώς οι «απόμαχοι της ζωής» που επιλέχθηκαν για να επιστρέψουν στην εργασία τους, θα χρειαστούν κάποιο χρονικό διάστημα επανεκπαίδευσης ώστε να αποδώσουν τα αναμενόμενα…

Σε όλα τα παραπάνω προωθείται και η μονιμοποίηση 150 συμβασιούχων του e-ΕΦΚΑ. Σε ό,τι αφορά τους 683 συμβασιούχους που είχαν προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και οι οποίοι κάλυπταν κομβικές θέσεις στην απονομή συντάξεων, το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, θέλει την πρόσληψη έως 180 εξ αυτών, με μοριοδότηση, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν ανακύψει. Ερωτηματικό υπάρχει για το εάν και με ποιο τρόπο θα προσληφθούν οι υπόλοιποι 500 συμβασιούχοι. Τελευταίες πληροφορίες θέλουν η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ να διαπιστώνει το ατελέσφορο της διαδικασίας και να υποχωρεί από τις αρχικές της θέσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα γίνουν οι προσλήψεις και αυτών των 500 συμβασιούχων, οι 100 εξ αυτών με συμβάσεις έργου και οι υπόλοιποι 400 με σύμβαση ορισμένου χρόνου 18-24 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών ο ίδιος ο κ. Χατζηδάκης, στα τέλη Μαρτίου υπολογίστηκαν σε 139.000 οι κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε αναμονή. Με βάση το σύστημα Άτλας, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία ανέβασαν στις 153.000 τον ίδιο αριθμό εκκρεμοτήτων. Το «κοκτέιλ» των συντάξεων που δεν έχουν απονεμηθεί όμως γίνεται πιο εκρηκτικό, εάν προστεθούν οι περίπου 120.000 επικουρικές, τα 60.000 εφάπαξ και οι 62.400 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, που επίσης ταλαιπωρούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ