Το μέτρο αυτό αποτέλεσε την «επικοινωνιακή» βάση της Κυβέρνησης, κατά την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Το λεγόμενο «πρώτο ένσημο» είναι ένα μέτρο που απευθύνεται αποκλειστικά σε νέους (18-29 ετών) που έχουν το εξής χαρακτηριστικό: Δεν έχουν ξαναδουλέψει, άρα δεν διαθέτουν καμία εργασιακή εμπειρία, δηλαδή δεν έχουν την παραμικρή προϋπηρεσία. Το μέτρο θα προσφέρει για ένα εξάμηνο το ποσό των 1.200 ευρώ ως bonus πρόσληψης. Από αυτά, τα μισά (600 ευρώ) θα πηγαίνουν στον εργοδότη και τα υπόλοιπα στον εργαζόμενο που έχει μόλις προσληφθεί. Είναι ένα μέτρο που θα ισχύει για το επόμενο έτος και στοχεύει να στηρίξει τις προσλήψεις νέων εργαζομένων.
Υπάρχουν όμως και «θολά σημεία» σε αυτό που μένουν να αποσαφηνιστούν. Κυριότερο είναι το χρονικό διάστημα της πρόσληψης αν θα είναι μόνο ένα εξάμηνο ή μεγαλύτερο. Επίσης, αν θα υπάρχει η δέσμευση ότι για να γίνει πρόσληψη θα πρέπει η επιχείρηση να μην έχει απολύσει νωρίτερα άλλους εργαζόμενους. Η μη αποσαφήνιση αυτής της παραμέτρου δημιουργεί την ενδεχόμενη «στρέβλωση» που μπορεί να προκαλέσει απολύσεις «παλαιών» εργαζομένων για να προσληφθούν «νέοι» και πιο φτηνοί…
Το συγκεκριμένο μέτρο, προκάλεσε μάλλον και «επικοινωνιακή» υπερεκτίμηση: Η αρχική αναφορά του πρωθυπουργού, έδωσε την εντύπωση σε ορισμένους ότι θα δίνονται επιπλέον 600 ευρώ σε μηνιαία βάση, για κάθε νέο που θα προσλαμβάνεται από μια επιχείρηση! Προφανώς, η προσγείωση ήταν «ανώμαλη», όταν όλοι αντιλήφθηκαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αντίθετα, ξεκαθαρίστηκε από το οικονομικό επιτελείο ότι η αύξηση στις όποιες αποδοχές θα είναι στα επίπεδα των 100 ευρώ και αυτό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, δηλαδή ένα εξάμηνο…
Ας δούμε πιο αναλυτικά, όλες τις πτυχές του εν λόγω μέτρου:
Το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για το 2022. Αφορά νέους, από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους. Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
Είναι πιθανό το ποσό αυτό, να δίνεται στους δικαιούχους σε δύο δόσεις. Αρχικά το 50% του ποσού (300 ευρώ για τον εργοδότη και 300 ευρώ για τον εργαζόμενο, αν πρόκειται για πρόσληψη πλήρους απασχόλησης), όταν θα γίνεται η πρόσληψη ή έως τη συμπλήρωση του πρώτου διμήνου και το υπόλοιπο 50% με τη συμπλήρωση των έξι μηνών εργασίας. Ουσιαστικά, το bonus που θα χορηγείται ισοδυναμεί με αύξηση 100 ευρώ στον μισθό του νεοπροσλαμβανόμενου για έξι μήνες.
Αν δηλαδή, ο νέος που θα προσληφθεί, λάβει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, θα έχει αποδοχές περίπου 563 ευρώ καθαρά. Με αυτή την προσθήκη να φτάσει στα 663 ευρώ, όσα δηλαδή είναι και τα μικτά του. Άλλα 100 ευρώ το μήνα, θα λάβει στην ουσία και ο εργοδότης, μειώνοντας έτσι το συνολικό μισθολογικό του κόστος.
Το δημοσιονομικό κόστος αυτής της πρωτοβουλίας ανέρχεται στα μόλις 42 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ για το 2021 και 28 εκατ. ευρώ για το 2022).