Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens

Νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση: «Στο βάθος» κρύβεται πετσόκομμα στο επίδομα ανεργίας

Το επίδομα ανεργίας μπαίνει στο «στόχαστρο», μέσα από το νομοσχέδιο για την επαγγελματική κατάρτιση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, που προωθεί για το φθινόπωρο το υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας το βράδυ της περασμένης Τρίτης σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός πιο αξιόπιστου συστήματος κατάρτισης και επανακατάρτισης στην Ελλάδα. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «το Μέλλον της Εργασίας. Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει».

Το νομοσχέδιο αυτό όμως, «κρύβει» και σημαντικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας με πιθανή συσχέτισή του με τη διαδικασία κατάρτισης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εργασίας μίλησε για ποιότητα, αξιολόγηση και πιστοποίηση παρόχων και καταρτιζόμενων. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι αναφέρθηκε στην προσπάθεια που θα καταβληθεί να βελτιωθεί η επίδοση της χώρας, ως προς την αντιστοίχηση δεξιοτήτων που θα έχει αποκτήσει ο άνεργος, με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ως αφετηρία της, να μπορέσει ο άνεργος να λάβει επιδότηση, που παράλληλα θα του αποφέρει όφελος στο πεδίο της βελτίωσης των δεξιοτήτων του. Άλλωστε, βασική συνισταμένη της διαδικασίας, ήταν και παραμένει, να μπορέσει κάποιος που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για κάποιο χρονικό διάστημα, να πετύχει να βρει δουλειά με ικανοποιητικούς όρους.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, ανατέθηκε έργο σε ιδιωτική εταιρία, για να εντοπίσει ποιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον τομέα της πιστοποίησης και της κατάρτισης, ώστε να υπάρχει μια πλήρης και επικαιροποιημένη λίστα.

Σημειώνεται ότι ο «ασκός του Αιόλου», έχει ανοίξει ήδη από την έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, που έχει προτείνει τα εξής:

– Να μειωθεί κατά το ήμισυ ο χρόνος καταβολής του επιδόματος ανεργίας. Με δεδομένο ότι έως τώρα το επίδομα ανεργίας καταβάλλεται για ένα έτος, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειωθεί η χορήγησή του, στους έξι μήνες.

– Το υπόλοιπο εξάμηνο που θα προκύπτει ως κενό, ο άνεργος θα μπορεί να λαμβάνει το επίδομα, εάν αποδεδειγμένα διαπιστώνεται ότι αναζητά εργασία.

– Στο σκέλος της επαγγελματικής κατάρτισης να υπάρξει πιο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Επίσης να συνδεθεί η επαγγελματική  κατάρτιση με το επίδομα ανεργίας.

– Να εφαρμοστεί το μοντέλο της πρακτικής άσκησης για ανέργους, χωρίς όμως να συνοδεύεται από πρόσληψή του.

– Ο ΟΑΕΔ να αναλάβει τις αμοιβές των ιδιωτικών κέντρων κατάρτισης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, αφού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία της πιστοποίησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ