Από Φθινόπωρο και… βλέπουμε! Αυτός θα μπορούσε να είναι το moto που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για τον επαναπροσδιορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, βέβαια, θα ξεκινήσει η κατάθεση των σχετικών προτάσεων από τους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς προς το υπουργείο Εργασίας. Όμως, με την επίκληση του δεδομένου προβλήματος που δημιουργεί η πανδημία, η κυβέρνηση μεταφέρει γι’ αργότερα, τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για μία ακόμα (η τέταρτη κατά σειρά) μεταφορά της συγκεκριμένης διαδικασίας. Όπως υπογράμμισε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, η Ελλάδα θα υιοθετήσει μάλιστα και την σχετική πρόταση οδηγίας όπως έχει γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για το συγκεκριμένο θέμα. Μια πρόταση που σχετίζεται με τη δημιουργία επαρκούς κατώτατου μισθού και η οποία συζητήθηκε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε ότι θα υιοθετηθεί για το συγκεκριμένο θέμα και η σύμβαση με τον κωδικό «131» που έχει σταλεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ). Βέβαια, η κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση, εδράζεται στο γεγονός ότι και τα δύο ανωτέρω κείμενα δεν προσδιορίζουν επακριβώς το ύψος ενός κατώτατου μισθού. Επίσης, για τη διαμόρφωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, δεν αποκαθιστούν το ρόλο των κοινωνικών εταίρων (συνδικάτα εργαζομένων και εργοδοτών), ώστε να αναλάβουν ξανά την πρωτοβουλία.
Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μία δεκαετία, με μνημονιακή παρέμβαση ο καθορισμός των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Κατατίθενται προτάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ λαμβάνονται υπόψη και οι ξεχωριστοί δείκτες της ανάπτυξης της χώρας, της ανεργίας, της ανταγωνιστικότητας, έως και οι τιμές των προϊόντων. Έτσι, έως το 2019, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα είχαν περιοριστεί στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ (υπο-κατώτατος). Μόλις τον Φεβρουάριο του 2019, πάρθηκε η απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ μικτά, με ταυτόχρονη κατάργηση του υπο-κατώτατου. Από τότε όμως και ενώ υπήρχε η δέσμευση της πρώην κυβέρνησης για νέα αύξηση στα 750 ευρώ, ένα χρόνο αργότερα, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αρχικά, ο τέως υπουργός Εργασίας «πάγωσε» τη διαδικασία και στη συνέχεια ήρθε η πανδημία και η βαθιά υγειονομική κρίση για να αναβληθεί άλλες τρεις φορές η έναρξη προσδιορισμού του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να καθυστερήσει και άλλο…