Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Ο Βρούτσης φεύγει, ο Χατζηδάκης έρχεται: Ποια είναι τα μεγάλα «στοιχήματα» του νέου υπουργού Εργασίας

Η αποπομπή Βρούτση ήταν μάλλον αναμενόμενη. Το Μαξίμου είχε εκφράσει, ουκ ολίγες φορές τη δυσαρέσκειά του και άρα, ήταν θέμα χρόνου να τελειώσει αυτή η ταραχώδης σχέση. Η αντικατάστασή του με τον Κωστή Χατζηδάκη, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα: Ο νέος υπουργός Εργασίας αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας, κρίσιμες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, που αν τελικά ευοδωθούν, θα ανατρέψουν συνολικά το σημερινό status. Μόνο η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση που έχει προαναγγελθεί αλλά και το εργασιακό νομοσχέδιο, αρκούν για να υπενθυμίσουν προς… άπαντες, ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» στην Σταδίου 29.

Ο κ. Βρούτσης άφησε πίσω του, κυριολεκτικά συντρίμμια και τώρα ο διάδοχός του, καλείται σε σύντομο διάστημα να συμμαζέψει τα… ασυμμάζευτα. Η κατάσταση στον e-ΕΦΚΑ, αγγίζει τα όρια της διάλυσης και το πρόβλημα λειτουργίας του υπερ-ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης, διογκώνεται μέρα με τη μέρα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο πρωθυπουργός, επέλεξε την αντικατάσταση του Γιάννη Βρούτση.

Η δυσαρέσκεια του Μαξίμου ήταν μεγάλη, ειδικά από την στιγμή που διαπιστώθηκε πόσο είχαν διογκωθεί οι εκκρεμείς αιτήσεις απονομής συντάξεων. Να ένα πρώτο μεγάλο «στοίχημα» για τον Κωστή Χατζηδάκη:

  • Πώς θα πετύχει να περιορίσει τις 360.000 και πλέον εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ;
  • Τι θα κάνει με τις 62.000 περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης;
  • Πώς θα χορηγηθούν σε λίγες μέρες τα αναδρομικά σε 172.000 κληρονόμους-δικαιούχους;
  • Ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα επιλέξει το υπουργείο Εργασίας, σε σχέση με τη συζήτηση στο ΣτΕ για τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων;
  • Πώς θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση, που τόσο πολύ επιθυμεί την ολοκλήρωσή της το Μαξίμου;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα, που απαιτούν άμεσες απαντήσεις από το νέο υπουργό και δεν χωρούν αναβολή. Άλλωστε,  οι συνταξιούχοι είναι ήδη στα κάγκελα και ετοιμάζουν την όποια αντίδρασή τους, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει μεταφερθεί προς τον κ. Χατζηδάκη «να μην τολμήσει» να πειράξει τα 11 δισ. ευρώ του ΑΚΑΓΕ που έχει «βάλει στο μάτι» ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, ως τη βάση για να στηθεί η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση!

Τα κρίσιμα εμπόδια στα εργασιακά

Όλα αυτά ενώ στα εργασιακά το τοπίο είναι ακόμα πιο θολό! Η ανεργία διογκώνεται διαρκώς, το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων, θα ολοκληρωθεί μαζί με το τέλος της πανδημίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να κληθεί το υπουργείο Εργασίας να διαχειριστεί τις «ορδές» των ανέργων που αναμένονται. Ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών (πχ τουρισμός, εστίαση, λιανεμπόριο) κινδυνεύουν με αφανισμό και είναι άγνωστο πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση, οι αντικαταστάτες του επιτελείου Βρούτση. Όσο και αν θεωρητικά θα υπάρξουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης γι’ αυτό τον σκοπό, είναι τέτοιος ο όγκος των ανέργων που έρχονται, που πραγματικά τρομάζει!

Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο «αγκάθι» των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, που μπορεί να πυροδοτήσει μεγάλες αντιδράσεις. Ωράριο εργασίας, υπερωρίες, τηλεργασία, τίθενται σχεδόν σε νέα, μηδενική βάση. Το σχέδιο νόμου είχε τεθεί σε διαβούλευση «επί ημερών Βρούτση» και τώρα μένει να φανεί ως πιο βαθμό θα συνεχιστεί από το διάδοχό του.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, για να κάνει ακόμα πιο ασφυκτική την κατάσταση στο υπουργείο Εργασίας. Με την οικονομία να διανύει αισίως τη δεύτερη χρονιά βαθιάς ύφεσης και να μην μπορεί να δείξει πότε θα ξεκινήσει η ανάκαμψη, ποιος υπουργός μπορεί να πάρει πάνω του την υπογραφή για το νέο κατώτατο μισθό που πρέπει να έχει  μπει έως τα τέλη Ιουλίου; Ο φόβος μιας γενικότερης κατακραυγής, σε περίπτωση μείωσης των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος που έρχεται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ