«Στους δρόμους» αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους με την εταιρία, οι διανομείς της efood. Μετά το σάλο που ξέσπασε την προηγούμενη Παρασκευή για το είδος της συνεργασίας που θα έχουν με την εταιρία και μπροστά στο δίλημμα να βρεθούν freelancers ή απολυμένοι, αλλά όχι με σύμβαση μισθωτής απασχόλησης, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν προειδοποιητική στάση εργασίας 12:00 – 16:00.
Σύμφωνα με τη «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Πεδίον του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων) στις 11:00 το πρωί. Θα ακολουθήσει μοτοπορεία με πρώτη στάση στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στα γραφεία της efood στo Νέο Ηράκλειο.
Το ζήτημα που έχει ανακύψει, αφορά το είδος της εργασιακής σχέσης που θα έχουν εφεξής οι εργαζόμενοι-διανομείς με εταιρίες πλατφόρμες και ειδικά με την efood. Οι εκπρόσωποί τους, σημειώνουν με νόημα ότι, ενώ υπήρχε εγκύκλιος (45628/414/2020), όπου καθόριζε με σαφήνεια αυτή την σχέση, στη συνέχεια ο «νόμος Χατζηδάκη» (ν.4808/2021), αντί να λύση, δημιούργησε προβλήματα. Ουσιαστικά, μέσω του επίμαχου άρθρου 69 «άνοιξε ο δρόμος» για να υπάρξει καταστρατήγηση των σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
Το άρθρο αναφέρει: «Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά:
Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.»
Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι το άρθρο αυτό εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις, αφού διευρύνει την «γκρίζα περιοχή όπου το freelancing υποκρύπτει την εξαρτημένη εργασία.».
Η απάντηση του υπ. Εργασίας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, επιμένει να επιτίθεται στον… ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκείται, κάνοντας λόγο για «τερατώδη ψέματα». Επίσης, γνωστοποίησε ότι κλιμάκια ελεγκτών του ΣΕΠΕ διενεργούν από την περασμένη Παρασκευή εντατικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις του κλάδου διανομών (delivery) για την τήρηση της νομοθεσίας, στο κέντρο της Αθήνας και άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου. Έλεγχοι, που θα συνεχιστούν σε όλη τη χώρα. Βέβαια, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στον ακριβή αριθμό των ελέγχων, αλλά και στα αποτελέσματά του: Δηλαδή, αν εντοπίστηκαν παραβάσεις και αν επιβλήθηκαν πρόστιμα. Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν κάνει την παραμικρή αναφορά για αντίστοιχους ελέγχους, πριν από την κρίσιμη δημοσίευση του προβλήματος, δηλαδή πριν από την περασμένη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου. Είναι σαν να παραδέχεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι έλεγχοι δεν γίνονταν ή διεξάγονταν πλημμελώς…
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Εργασίας επιμένει ότι με το νέο «εργασιακό νόμο», παρέχονται μια σειρά από δικαιώματα στους εργαζόμενους, όπως:
- Συνδικαλιστικά δικαιώματα: σύσταση οργανώσεων, συλλογική διαπραγμάτευση και συμφωνία, απεργία.
- Η πλατφόρμα τους καλύπτει τα έξοδα για τον προστατευτικό εξοπλισμό
Οι ψηφιακές πλατφόρμες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις πρόνοιας, υγιεινής και ασφάλειας προς τους συνεργαζόμενους με συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου, με εκείνες που θα είχαν αν συνδέονταν μαζί τους με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας.