Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025
8.8 C
Athens

Νέο Επίδομα ανεργίας: Έναρξη πιλοτικής εφαρμογής τον Φεβρουάριο – Κερδισμένοι και χαμένοι

Την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του νέου επιδόματος ανεργίας, ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο, προγραμματίζει η ΔΥΠΑ. Έτσι, προωθεί την τυχαία επιλογή 15.000 ανέργων, που θα διαπιστώσουν στην πράξη αλλαγές τόσο ως προς το ύψος, όσο και ως προς τη διάρκεια χορήγησης.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι τους επόμενους 16 μήνες να ενσωματωθούν οι όποιες παρεμβάσεις κριθούν απαραίτητες, ώστε να τεθεί κανονικά σε λειτουργία.

Στην ΔΥΠΑ «τρέχουν» τις απαραίτητες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, για να γίνει η επιλογή όσων θα συμμετέχουν στην πιλοτική διαδικασία, μέσα από όσους έχουν υποβάλλει αίτηση χορήγησης του εν λόγω επιδόματος. Αποκλείονται οι νυν επιδοματούχοι, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τα ποσά που τους αναλογούν, με βάση το ισχύον καθεστώς επιδότησης. Εκτός διαδικασίας όμως θα μείνουν και όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση και, με βάση τα νέα κριτήρια που θεσπίζονται, δεν θα πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκεκριμένοι αιτούντες επιδόματος θα κριθούν ως προς την κάλυψη των προϋποθέσεων ένταξης στην παροχή, σύμφωνα με τις σημερινές προϋποθέσεις.

Βασικότερη αλλαγή, που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, είναι η αύξηση των ελάχιστον Ημερών Ασφάλισης για τη χορήγηση του επιδόματος, σε 175, από 125 που είναι έως τώρα. Η συγκεκριμένη προϋπόθεση, των 175 Ημερών Ασφάλισης (7 μήνες), αφορά το τελευταίο 14άμηνο πριν ο εργαζόμενος βρεθεί στην ανεργία. Εξαιρούνται όμως, οι δύο τελευταίοι μήνες.

Η αύξηση κατά 50 Ημέρες Ασφάλισης, στο όριο για την καταβολή επιδόματος ανεργίας, εκτιμάται ότι μπορεί να αφήσει εκτός παροχής, χιλιάδες σημερινούς δικαιούχους. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, πραγματοποιείται κινητοποίηση από το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ), που υπολογίζει σε 80.000 τους εργαζόμενους σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών που θίγονται από τη συγκεκριμένη αλλαγή και κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα ανεργίας, στη νέα του μορφή.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει από την ΔΥΠΑ και το Υπουργείο Εργασίας, το ανώτατο όριο του επιδόματος ανεργίας θα μπορεί να φτάσει (σε ακραία περίπτωση), έως τα 1.298 ευρώ. Η ανώτατη περίοδος επιδότησης θα μπορεί να φτάσει τους 24 μήνες και θα είναι κλιμακωτή. Στην πιλοτική φάση εφαρμογής κανείς άνεργος δεν θα λάβει ποσό χαμηλότερο από αυτό που καταβάλλεται σήμερα (509 ευρώ).

Όμως, το νέο μοντέλο που προτείνεται θέλει τους χαμηλόμισθούς και όσους εργάζονταν λιγότερες από 40 ώρες την εβδομάδα, αν θα βρεθούν στην ανεργία, να λαμβάνουν σημαντικά πιο μικρό ποσό επιδότησης.

Ουσιαστικά, το νέο επίδομα ανεργίας, θα είναι υψηλότερο για εκείνους που πριν μείνουν άνεργοι, δούλευαν για μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ 20 έτη και άνω). Αντίθετα, όσοι δούλευαν με όρους μερικής απασχόλησης ή λάμβαναν χαμηλούς μισθούς, θα λαμβάνουν με ανάλογα μικρότερο επίδομα.

Σε κάθε περίπτωση, από την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε παραμονές Χριστουγέννων, φαίνεται ότι το νέο επίδομα ανεργίας, όταν εφαρμοστεί στην τελική του μορφή, θα χωρίζεται σε τρία μέρη.

  1. Σταθερό μέρος: θα αφορά όλους τους δικαιούχους, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καλύψει το λιγότερο 7 μήνες απασχόλησης (175 Ημέρες Ασφάλισης) κατά τους τελευταίους 14 μήνες (μείον οι δύο τελευταίοι). Το τελικό ποσό που θα χορηγείται θα προκύπτει από το μέσο όρο των αποδοχών που λάμβαναν οι υποψήφιοι άνεργοι, στους προηγούμενους 14 μήνες, όπου και εργάζονταν. Το ποσό αυτό θα μειώνεται για κάθε πρόσθετο τρίμηνο επιδότησης. Για τους πρώτους τρεις μήνες θα ισούται με το 70% του βασικού ημερομίσθιου, που με βάση τα σημερινά δεδομένα, καταλήγει σε επίδομα 648 ευρώ. Ακολούθως θα έχει φθίνουσα πορεία, υποχωρώντας στα 556 ευρώ για το β’ τρίμηνο της επιδότησης (60% του κατώτατου ημερομίσθιου), 464 ευρώ για το γ’ τρίμηνο της επιδότησης (50% του κατώτατου ημερομίσθιου) και 370 ευρώ για το δ’ τρίμηνο της επιδότησης (40% του κατώτατου ημερομίσθιου). Η παροχή όμως, θα επεκτείνεται και στο δεύτερο έτος της ανεργίας, άρα θα έχει διπλάσια διάρκεια σε σχέση με τη σημερινή. Έτσι κατά το α’ εξάμηνο του β’ έτους το επίδομα θα υποχωρεί στα 278 ευρώ ((30% του κατώτατου ημερομίσθιου) και στο β’ εξάμηνο του β’ έτους θα καταλήγει στα 185 ευρώ (20% του κατώτατου ημερομίσθιου). Τα ποσά αυτά, αναμένεται να αναπροσαρμοστούν, από την 1η Απριλίου και μετά, σύμφωνα με την αύξηση που θα δοθεί στον κατώτατο μισθό (σήμερα 830 ευρώ μεικτά).
  2. Μεταβλητό μέρος: Όσοι έχουν πάνω από τέσσερα έτη ασφάλισης και έως 20, πριν βγουν στην ανεργία, θα μπορούν να λάβουν ένα έξτρα ποσό. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι να έχουν συμπληρώσει το λιγότερο 900 Ημέρες Ασφάλισης με εισφορές υπέρ ΔΥΠΑ, κατά την τετραετία που προηγήθηκε πριν ολοκληρωθεί η εργασιακή σχέση. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να έχουν αποδοχές ίσες ή υψηλότερες του νομοθετημένου κατώτατου μισθού. Το μεταβλητό μέρος θα καταβάλλεται παράλληλα με το σταθερό μέρος της επιδότησης, για 12 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση, το συνολικό ποσό επιδότησης, για το πρώτο τρίμηνο καταβολής, θα μπορεί να ανέλθει στα 1.298 ευρώ.
  3. Προσαυξημένο μέρος: Αφορά έμμεσα ασφαλισμένα μέλη και απευθύνεται κυρίως στις μονογονεϊκές οικογένειες. Θα δίνεται ένα επιπλέον ποσό για τον μονογονέα, ενώ θα θεωρούνται προσαυξήσεις τυχόν δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα που θα δικαιούνται οι άνεργοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ