Θετικά αντιμετωπίζουν την μερική απασχόληση οι εργαζόμενοι, όταν συνοδεύεται από τηλεργασία. Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως, όταν υπάρχει υψηλό κόστος μετακίνησης και περιορισμένη ευελιξία.
Έρευνα της International Workplace Group (IWG) αποκαλύπτει ότι τα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της επανένταξης εργαζομένων μερικής απασχόλησης στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού. Κι όπως προκύπτει από τις απαντήσεις των ερωτώμενων, ενώ το 44% των πρώην εργαζομένων μερικής απασχόλησης εξετάζει ενεργά το ενδεχόμενο να επανενταχθεί στο εργατικό δυναμικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει την δυνατότητα να εργαστεί υβριδικά, το 40% δήλωσε ότι θα εγκατέλειπε εντελώς την αγορά εργασίας, εάν έπρεπε να διανύει μεγάλες αποστάσεις καθημερινά για να φτάσει στον χώρο εργασίας του. Το κόστος της μετακίνησης αποτελεί βασικό αντικίνητρο για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, καθώς το 44% υποστηρίζει ότι η αύξησή του καθιστά την εργασία μερικής απασχόλησης οικονομικά μη βιώσιμη. Να σημειωθεί ότι, το ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5,6% (ΕΛΣΤΑΤ Δ΄ τρίμηνο του 2024). Οι ανάγκες αυτών των εργαζομένων αποτελούν βασική παράμετρο για τους εργοδότες, προκειμένου να διατηρήσουν τα ταλέντα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη, καθώς η μερική απασχόληση θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό όπλο, στην προσπάθεια ένταξης διάφορων ομάδων, στην αγορά εργασίας, όπως οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά εργασίας.
Αναλυτικά, εστιάζοντας στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, η έκθεση της IWG αναδεικνύει την σημαντική συμβολή της υβριδικής εργασίας στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στην επανένταξη στην αγορά εργασίας ενός πιο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η έρευνα κατέδειξε ότι το μεγαλύτερο αντικίνητρο για την παραμονή ή την επανένταξη των ημιαπασχολούμενων στο εργατικό δυναμικό είναι το αυξημένο κόστος μετακίνησης. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το 40% των εργαζομένων με καθεστώς μερικής απασχόλησης δήλωσε πως θα εγκατέλειπε εντελώς την εργασία του, εάν έπρεπε να μετακινείται καθημερινά σε ένα γραφείο στο κέντρο της πόλης.
Σχεδόν οι μισοί (49%) εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι θα εξέταζαν σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης, εάν οι εργοδότες αρνούνταν την ευέλικτη εργασία.
Ομοίως, το ένα τρίτο (31%) όσων εργάζονται αποκλειστικά από το γραφείο, αναζητούν ήδη νέους ρόλους, ενώ το 55% των εργαζομένων με ημιαπασχόληση δήλωσε ότι θα παραιτούνταν, εάν έπρεπε να διανύει μεγάλες αποστάσεις για να φτάσει στον χώρο εργασίας τους.

