Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Μάστιγα τα εργατικά δυστυχήματα: 114 θύματα σε 10 μήνες – Ένας νεκρός κάθε τρεις μέρες

Πολύ κοντά σε ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ βρίσκεται η αγορά εργασίας στη χώρα, καθώς λίγο πριν συμπληρωθούν 10 μήνες από την τρέχουσα χρονιά, έχουν καταγραφεί 114 εργατικά δυστυχήματα! Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν κάθε τρεις μέρες, ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του, στους χώρους δουλειάς. Με δεδομένο ότι το 2023 είχαμε επίσημα καταγεγραμμένους 179 νεκρούς σε εργατικά δυστυχήματα, υπάρχει ο φόβος ότι με αυτό το ρυθμό, θα προσεγγίσουμε, ίσως και να ξεπεράσουμε φέτος, τα περσινά πολύ δυσάρεστα νούμερα…

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, για το 2024, εκτός από τους 114 νεκρούς εργαζόμενους, έχουν καταγραφεί άλλοι 192 τραυματίες.

Συνολικά, την τελευταία τριετία οι νεκροί ανήλθαν στους 400 και οι σοβαρά τραυματισμένοι έφθασαν τους 619.

Τα στοιχεία αυτά της ανεξάρτητης έρευνας που διενήργησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΟΣΕΤΕΕ) , δόθηκαν στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Παράλληλα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες στις οποίες συμμετέχει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη χώρα μας από ασθένειες που οφείλονται στο επαγγελματικό τους περιβάλλον.

Όπως επισήμανε ο Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ/ και αρμόδιος Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Δρ. Ανδρέας Στοϊμενίδης, η ασφάλεια των εργαζομένων περνά μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο κ. Στοϊμενίδης έκανε λόγο για “απόλυτη δυστοπία” στην αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας πως όταν στον ιδιωτικό τομέα στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση το 85% των εργαζομένων καλύπτεται από συλλογικές συμβάσεις, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό πέφτει στο 30%, ενώ στις μικρές επιχειρήσεις υπολείπεται του 10%.

Αναφερόμενος στη διαδικασία εκσυγχρονισμού του Κώδικα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Στοϊμενίδης , δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία δίχως εργαζόμενους είναι μία πρωτότυπη κενοφανής, ελληνική, αδιέξοδη προσέγγιση όταν σε όλο τον κόσμο και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αντιμετωπίζεται ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.”

Με αυτά τα δεδομένα, τα συνδικάτα, διεκδικούν:

  1.       Επιστροφή στο καθεστώς των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η προσαρμογή της χώρας έως τον ερχόμενο Νοέμβριο στις ευρωπαϊκές οδηγίες που προκύπτουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα.
  2.       Αποτύπωση της πραγματικής  κατάστασης στα θέματα ΥΑΕ.
    3.        Ισχυρή θεσμική και επιχειρησιακή λειτουργία των αρχών με επιστροφή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στη δομή του υπουργείου Εργασίας.
    4.        Ουσιαστικό παραγωγικό διάλογο υπουργείου Εργασίας – Κοινωνικών Εταίρων με τη συμμετοχή και της εργατικής πλευράς ώστε να υπάρξουν κοινώς αποδεκτές λύσεις για την προστασία των εργαζομένων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ