Το «λουκέτο» στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), λόγω κορονοϊού, κρίθηκε επιβεβλημένο. Ο κίνδυνος διασποράς της νόσου σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, ήταν υπαρκτός. Η συγκεκριμένη επιλογή όμως προκάλεσε «αλυσιδωτές αντιδράσεις». Βρέθηκαν «στον αέρα» χιλιάδες δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, που περίμεναν την, τυπική και ουσιαστική έγκριση από τις εν λόγω Επιτροπές, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν το βοήθημα, που είναι πολύτιμο για την καθημερινή τους διαβίωση.
Γι’ αυτό το λόγο το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να δώσει ολιγόμηνη παράταση στην καταβολή των επιδομάτων που λήγουν, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο. Σε σχετική τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι η παράταση αυτή θα είναι τρίμηνη. Ταυτόχρονα, για τυχόν έλεγχο νέων αιτήσεων, θα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση το άνοιγμα των ΚΕΠΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ενσωματώνονται σημαντικές παρεμβάσεις τόσο στη λειτουργία των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, όσο και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, που τόσο πολύ έχουν πληγεί από την επέλαση της πανδημίας. Επίσης, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα γέννας, ενώ υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για τα θέματα της στεγαστικής πολιτικής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο κρίθηκε απαραίτητο να ενσωματωθεί και η τροπολογία με την οποία «ανοίγει ο δρόμος» για να χορηγηθεί τον Δεκέμβριο η έκτακτη οικονομική βοήθεια σε 482.335 πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και λαμβάνουν το πολύτιμο στήριγμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Ειδικά για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, θα αξιοποιηθεί ένα ποσό της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Αν και βρισκόμαστε στον ένατο μήνα της πανδημίας, αποφασίστηκε να διανεμηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες-γάντια) στο σύνολο του προσωπικού όλων των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας. Επίσης, θα καλύπτεται το κόστος διεξαγωγής rapid tests σε όλους τους εργαζόμενους, μία φορά την εβδομάδα…
Για το επίδομα γέννας, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον κατά ένα μέρος του θα καταβάλλεται υπό μορφή προπληρωμένης κάρτας. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα αυτό θεσμοθετήθηκε πέρσι και είναι της τάξης των 2.000 ευρώ. Απευθύνεται σε νέους γονείς και έχει ως στόχο να στηρίξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό κατά την έλευση του νέου μέλους μιας οικογένειας. Το 2020 ο προϋπολογισμός του επιδόματος ανήλθε στα 123 εκατ. ευρώ. Το 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 160 εκατ. ευρώ. Έως τώρα έχουν λάβει αυτό το επίδομα 52.876 δικαιούχοι με τη συνολική δαπάνη να ανέρχεται στα 82,6 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, στο εξής στην κατηγορία αυτή θα εντάσσονται και όσοι διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας (πχ άστεγοι ή γυναίκες θύματα βίας). Επίσης, θεσμοθετείται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους». Ακόμα για ηλικιωμένους ανασφάλιστους, που όμως λαμβάνουν επίδομα στεγαστικής συνδρομής, προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.