Οι μισοί από τους εργαζόμενους στη χώρα, δουλεύουν παραπάνω ώρες από αυτές που ορίζει η σύμβασή τους, δεν αμείβονται για τον επιπλέον χρόνο που απασχολούνται, ενώ αναγκάζονται να δουλεύουν Σαββατοκύριακα και στον ελεύθερο χρόνο τους.
Παράλληλα όσοι έχουν υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο, αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σκληρές συνθήκες εργασίας, ενώ τα ποσοστά παραβατικότητας αυξάνονται, όσο αυξάνεται και το μέγεθος μιας επιχείρησης. Τα στοιχεία αυτά, ανακύπτουν από έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, σχετικά με την ποιότητα και την διευθέτηση του χρόνου εργασίας και είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί ευρύτερα στην αγορά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ανά κλάδο, περισσότερες ώρες δουλειάς, αναγκάζονται να προσφέρουν οι εργαζόμενοι στις κατασκευές (70%), στα καταλύματα, την εστίαση και στη μεταποίηση (50%), στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο (48%), στην ενημέρωση και επικοινωνία, καθώς και στην υγεία και στην κοινωνική μέριμνα (44%).
Όπως τονίζεται από τους τεχνοκράτες που έφεραν σε πέρας τη συγκεκριμένη έρευνα, τα ευρήματά της αναδεικνύουν το σημερινό επιχειρηματικό και αναπτυξιακό της Ελλάδας όπως και το ρυθμιστικό και ελεγκτικό πλαίσιο, που επιτρέπει και παράγει σε μεγάλο βαθμό υπερεργασία, ανισότητες και παραβατικότητα. «Η απλήρωτη υπερεργασία, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του εργασιακού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και λειτουργεί ως ένας δομικός μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος του κόσμου της εργασίας», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά. Ο χρόνος εργασίας, αλλά και η πραγματική διάρκεια και η οργάνωσή του, επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των εργαζομένων. Άλλωστε οι πολλές ώρες εργασίας, συνιστούν κίνδυνο για τη σωματική και την ψυχική υγεία των εργαζομένων και για την ασφάλειά τους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την έρευνα διαπιστώνονται τα εξής:
*Το 52% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εργάζεται επιπλέον ώρες από αυτές που ορίζει η σύμβασή του. Το 15% δήλωσε πως εργάζεται 1-2 ώρες παραπάνω και το 14% επιπλέον 3-5 ώρες την εβδομάδα. Στο 8% υποχώρησε το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν πως η εβδομαδιαία εργασία τους υπερέβαινε τις 6-8 ώρες. Επίσης, το 5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως εργαζόταν 8-10 ώρες επιπλέον και το 9% πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα.
*Ως προς την αμοιβή της υπερεργασίας, σχεδόν οι μισοί από εκείνους που συμμετείχαν στην έρευνα (49%), δήλωσαν ότι δεν αμείβονταν για τις επιπλέον ώρες εργασίας τους, ενώ το 16% δήλωσε ότι έλαβε μόνο ένα μέρος από την προβλεπόμενη αμοιβή. Άρα, το 65% των ερωτηθέντων είτε ότι δεν αμείβεται καθόλου είτε ότι αμείβεται μερικώς για την υπερεργασία του.
*Το 41% δήλωσε πως εργάζεται πάνω από δύο και το 15% ένα σαββατοκύριακο το μήνα.
*Το 3% δήλωσε ότι εργάζεται νύχτα μία φορά το μήνα και το 15% πάνω από δύο φορές σε μηνιαία βάση.
Άρα διαπιστώνεται πως περίπου δύο στους τρεις εργαζόμενους (56%) δουλεύουν το λιγότερο ένα Σαββατοκύριακο, ενώ σχεδόν ο ένας στους πέντε (18%) απασχολείται τη νύχτα, το λιγότερο μία φορά το μήνα. Επίσης:
*Ο ένας στους τέσσερις που συμμετείχαν στην έρευνα (25%), δήλωσε ότι αναγκάστηκε να εργαστεί συχνά ή πολύ συχνά στον ελεύθερο χρόνο του για να ανταποκριθεί στις εργασιακές απαιτήσεις.
*Ως προς το φύλο το 63% των γυναικών του δείγματος δήλωσε ότι δεν εργαζόταν επιπλέον ώρες πέρα από εκείνες που όριζε η σύμβαση. Το αντίστοιχο ποσοστό όμως για τους άνδρες είναι 38% μόλις. Μία φορά το μήνα εργασία πάνω από 10 ώρες, δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν το 13% των ανδρών και το 10% των γυναικών. Πάνω από δύο φορές το μήνα όμως, εργασία περισσότερες από 10 ώρες, δήλωσαν ότι είχαν το 36% των ανδρών και το 20% των γυναικών.
*Το 55% των ερωτηθέντων με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, δήλωσαν ότι εργάζονται πάνω από 10 ώρες ημερησίως, τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Το 68% εξ αυτών δεν έλαβαν καμία αμοιβή για την υπερεργασία τους.
*Οι κλάδοι με το υψηλότερο ποσοστό υπερεργασίας, πάνω από 10 ώρες την εβδομάδα, περισσότερες από δύο φορές το μήνα, είναι: Επιστημονικές, επαγγελματικές και τεχνικές δραστηριότητες (39%), μεταφορά και αποθήκευση (38%), κατασκευές (37%), δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος, υπηρεσίες εστίασης και εκπαίδευση (35%), μεταποίηση 32%.
*Χωρίς αμοιβή για την υπερεργασία τους, δούλεψαν το 71% των εργαζομένων στην ενημέρωση και στην επικοινωνία, το 60% όσων εργάζονται στην εκπαίδευση, το 54% όσων απασχολούνται σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες. Τα ποσοστά παραμένουν υψηλά και για τους κλάδους της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας (50%), των κατασκευών (49%), του χονδρικού – λιανικού εμπορίου και της επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων (48%), της μεταποίησης (45%) και των καταλυμάτων (43%).
*Ως προς το μέγεθος των επιχειρήσεων διαπιστώνεται πως περισσότερες από 10 ώρες ημερησίως, τουλάχιστον μία φορά το μήνα εργάζεται το 54% όσων απασχολούνται σε εταιρίες με παραπάνω από 250 εργαζόμενους. Το ποσοστό αυτό υποχωρεί στο 34% όταν πρόκειται για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με προσωπικό 1-9 ατόμων.