Ώθηση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, επιδιώκει να δώσει ο ΕΦΚΑ, με την έναρξη της στελέχωσης της Εταιρίας που έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό. Η αρχή γίνεται με την κάλυψη δύο θέσεων ευθύνης του Επικεφαλής του τομέα Αξιοποίησης και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και του Διευθυντή Αξιοποίησης Ακινήτων. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει, ο μεγαλύτερος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, διαθέτει προς αξιοποίηση 514 ακίνητα, από τα οποία όμως τα 200 είναι προς ιδιόχρηση, για να καλυφθούν και οι ανάγκες του Οργανισμού σε κτιριακές υποδομές ανά την Επικράτεια. Συνολικά, η αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για την έναρξη της διαδικασίας στελέχωσης της «Εταιρείας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) Μονοπρόσωπη Α.E», μέσω της συγκεκριμένης προκήρυξης. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι στις 6 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα. Η υποβολή θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην διεύθυνση efka-akiniton@actionline.gr
Συνολικά, προβλέπονται για την εταιρία να προκύψουν 30 θέσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν σταδιακά.
Τα 414 ακίνητα που θα τεθούν προς αξιοποίηση στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τ.μ. Η διαδικασία ήδη πραγματοποιείται από τον ΕΦΚΑ, μέσω της Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, απλώς εκτιμάται ότι με την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης εταιρίας, τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλύτερα.
Σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή των ακινήτων του e-ΕΦΚΑ από τα 514 ακίνητα, τα 230 αφορούν πλήρη κτίρια, από 55 έως και 26.062 τ.μ. Ο φορέας διαθέτει επίσης οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτίρια από 30 έως 18.416 τ.μ. καθώς και 69 οικόπεδα (45-35.600 τ.μ.) και 49 αγροτεμάχια (13-107.210 τ.μ.).
Από τα υπάρχοντα κτίρια του ΕΦΚΑ, στο 30,2% στεγάζονται υπηρεσίες του ταμείου, στο 28,2% στεγάζονται δωρεάν φορείς υπηρεσιών υγείας, το 18,9% είναι εκμισθωμένα, το 18,8% παραμένουν αναξιοποίητα και το 3,9% είναι κτίρια που προορίζονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Ταμείου. Από τα κτίρια που παραμένουν αναξιοποίητα, η πλειονότητα ανήκει στο π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (75,8%), το 55,2% στο π. ΝΑΤ, το 52,1% στο π. ΕΤΑΑ, το 17,0% στο π. ΟΑΕΕ και το 6.9% στο π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.