Έξι μονάδες χαμηλότερη, σε σχέση με πέρσι, η είναι η εκτίμηση για την πορεία της αγοράς εργασίας, κατά το Α’ τρίμηνο του νέου έτους, που κάνουν οι ίδιοι οι Έλληνες εργοδότες. Η νέα Έρευνα των Προοπτικών Απασχόλησης που πραγματοποίησε η εταιρία Manpower, μπορεί να κατέγραψε στο +7% την αισιοδοξία αναφορικά με τις προοπτικές προσλήψεων για το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ωστόσο έδειξε και τον προβληματισμό που έχουν οι επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα, βρίσκεται στην έκτη θέση πριν το τέλος στον πίνακα της προοπτικής προσλήψεων σε σύνολο 41 χωρών.
Παράλληλα, ενώ το 28% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, το 88% θεωρεί ότι οι προσλήψεις είτε θα μείνουν αμετάβλητες είτε θα μειωθούν. Εξ αυτών, μείωση προβλέπει το 22%.
Χειρότερη επίδοση κατεγράφη πέρυσι με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο -3%.
Στον αντίποδα, το 2021 ο δείκτης είχε ανέλθει ακόμη και στο +20%
Ο πιο ισχυρός τομέας στην Ελλάδα είναι η Πληροφορική με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 27% σημειώνοντας αύξηση κατά 22% από το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και κατά 15% από το α΄ τρίμηνο του 2022.
Ο δεύτερος πιο ισχυρός τομέας είναι η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με προοπτικές απασχόλησης 13%, αυξημένες κατά 29% έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου και μειωμένες κατά 6% έναντι του α΄ τριμήνου του 2022.
Στην τρίτη θέση βρίσκονται η Υγεία και οι βιοεπιστήμες (+11%).
Ακολουθούν ενέργεια και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, χρηματοοικονομικά και κτηματομεσιτικά, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, με μόλις 1%.
Η πιο ισχυρή περιφέρεια σε επίπεδο πρόθεσης προσλήψεων στην Ελλάδα είναι η Βόρεια Ελλάδα με 18%, καταδεικνύοντας τη δυναμική της περιοχής και αποτυπώνοντας αύξηση κατά 21% έναντι του δ’ τριμήνου του 2022 και κατά 17% έναντι του α’ τριμήνου του 2022.
Αντίθετα, δυσμενέστερη είναι η πρόβλεψη προσλήψεων (-2%) για την Περιφέρεια Αττικής.