Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

ΕΚΑ: Οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο «γύψο» – Το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις θα μείνει στα χαρτιά

Την έντονη αντίδρασή του στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, εξέφρασε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας. Με αφορμή την κατάθεσή του στη Βουλή, το ΕΚΑ κάνει λόγο για «ένα αντιδραστικό και «σκοτεινών εποχών» έμπνευσης νομοσχέδιο που επιδιώκει να περιορίσει το δικαίωμα των εργαζομένων και των συνδικάτων να διαδηλώνουν και να διεκδικούν τα αιτήματά τους. Είναι ένα νομοσχέδιο που θέτει απαράδεκτους περιορισμούς στη δράση του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και έρχεται να συμπληρώσει νόμους που περιορίζουν τη συνδικαλιστική δράση και ψηφίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «με το άθλιο αυτό νομοσχέδιο, που το περιεχόμενό του αποτελεί σταθερό και διαχρονικό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων, δίνεται από την κυβέρνηση η δυνατότητα στην αστυνομία να «εκτιμάει» με βάση μια σειρά από έννοιες και διατάξεις – λάστιχο το κατά πόσο έχουν τα εργατικά συνδικάτα, οι μαζικοί φορείς και τα κοινωνικά κινήματα, το δικαίωμα να διαδηλώνουν. Και αναλόγως με το τι εκτιμάει η εκάστοτε αστυνομική αρχή, θα μπορεί να απαγορεύει ή ακόμα και να διαλύει μια συγκέντρωση, καθιστώντας μέχρι και «ιδιώνυμο αδίκημα» τη συμμετοχή ατόμου σε μια διαδήλωση που κατά τη γνώμη της δεν επιτρεπόταν να πραγματοποιηθεί προβλέποντας μέχρι και φυλάκιση ενός έτους!»

Με το νομοσχέδιο, για κάθε διαδήλωση θα υπάρχει η υποχρέωση να ορίζεται «οργανωτής», ο οποίος οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως «στην κατά τόπο αρμόδια αστυνομική ή λιμενική αρχή» το περιεχόμενο και το σκοπό της διαδήλωσης. Έτσι, κατά το ΕΚΑ η αστυνομία μετατρέπεται « σε κριτής του περιεχομένου μιας λαϊκής κινητοποίησης, επομένως και το αν δικαιολογείται με βάση τα αιτήματα η νόμιμη «άδεια». Μάλιστα το νομοσχέδιο καθιστά τον «οργανωτή» υπεύθυνο «για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της ιδιοκτησίας από τους συμμετέχοντες στη δημόσια υπαίθρια συνάθροιση».

Στο ίδιο νομοσχέδιο, το ΕΚΑ υπογραμμίζει ότι «δίνεται το δικαίωμα της απαγόρευσης της δημόσιας συνάθροισης από την αρμόδια αρχή, με κριτήρια που μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν, όπως αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» ή αν «πρόκειται για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ο σκοπός της οποίας αντιτίθεται προς τον σκοπό ήδη προγραμματισμένης (…) συνάθροισης». Δηλαδή, μπαίνουν απαγορεύσεις ακόμα και σε μια διαμαρτυρία σωματείων, που θα αντιδράσουν π.χ. σε μια συγκέντρωση φασιστών».

Ακόμα, όπως διαπίστωσαν οι συνδικαλιστές «δίνεται επίσης στην αστυνομία το δικαίωμα να απαγορεύει προκαταβολικά μια διαδήλωση με βάση τον «εκτιμώμενο αριθμό συμμετεχόντων»! Δηλαδή, η αστυνομική αρχή, εκτός από αξιολόγηση του «σκοπού» μιας κινητοποίησης, θα αξιολογεί και τη «συμμετοχή» σε αυτή και θα προβαίνει σε ανάλογες απαγορεύσεις ή περιορισμούς για το αν θα γίνει ή το πού θα κινηθεί μια συγκέντρωση.

Προβλέπεται ακόμα και «διάλυση μιας συγκέντρωσης» εφόσον πραγματοποιείται κόντρα σε απόφαση απαγόρευσης, εφόσον οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ή αν μετατρέπεται σε «βίαιη», πάντα κατά την κρίση της αρμόδιας αρχής».

Το ΕΚΑ καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας να οργανώσουν την αντίδρασή τους ενάντια στο νέο νομοσχέδιο κρατικής καταστολής και αυταρχισμού. «Δηλώνουμε ξεκάθαρα προς την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες πως οι εργατικοί αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων θα μείνει στα χαρτιά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ