Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Athens

Η εισφορά αλληλεγγύης πετσοκόβει τις αυξήσεις σε 50.000 συνταξιούχους

Ολοένα και μεγαλώνει ο αριθμός των συνταξιούχων, που έλαβαν μικρότερη αύξηση από εκείνη που ανέμεναν. Τελευταία «θύματα» της κυβερνητικής επιλογής να αξιοποιήσει δυσμενώς το μέτρο της προσωπικής διαφοράς και να πετσοκόψει τις αυξήσεις 7,75% που πραγματοποιήθηκαν, είναι 50.000 συνταξιούχοι. Έτσι, αυξάνεται το συνολικό πλήθος των πλέον «άτυχων» δικαιούχων στα επίπεδα των 320.000, που έρχονται να προστεθούν στις 910.000 που δεν έλαβαν καθόλου αύξηση, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς.

Μεγάλοι «χαμένοι» φαίνεται πως είναι όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν πάνω από 1.340 ευρώ, ή πάνω 1.580 ευρώ, καθώς λόγω της αύξησης 7,75%, οι αποδοχές τους αλλάζουν το ποσοστό της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στην πρώτη περίπτωση, οι συνταξιούχοι υπερβαίνουν το όριο των 1.400 ευρώ, άρα από εκεί που δεν είχαν τέτοια υποχρέωση, αναγκάζονται να καταβάλλουν Εισφορά 3%. Στην δεύτερη περίπτωση, οι αποδοχές των συνταξιούχων κυμαίνονται πάνω από τα 1.700 ευρώ και έτσι η Εισφορά Αλληλεγγύης διπλασιάζεται και από 3%, αυξάνεται στο 6%. Έτσι, ένα μέρος της αύξησης, θα παρακρατηθεί από τον ΕΦΚΑ για να καλυφθεί η αυξημένη εισφορά που προκύπτει. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, υπολογίζονται σε περίπου 50.000 οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, λαμβάνουν αισθητά μικρότερη αύξηση από αυτή που θα περίμεναν.

Οι κλίμακες για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων,  έχουν ως εξής:

  • 3% για συντάξεις 1.400 – 1.700 ευρώ.
  • 6% για συντάξεις 1.700 – 2.000 ευρώ.
  • 7% για συντάξεις 2.000 – 2.300 ευρώ.

Σύμφωνα με παράδειγμα που επεξεργάστηκε το ΕΝΔΙΣΥ προκύπτει ότι:

Έστω συνταξιούχος με σύνταξη 1.582 ευρώ χωρίς προσωπική διαφορά. Με την αύξηση κατά 7,75%, η σύνταξή του αυξάνεται κατά 122,6 ευρώ, φτάνοντας τα 1.705 ευρώ μικτές αποδοχές. Επειδή όμως η σύνταξή του είναι πάνω από το όριο των 1.700 ευρώ, στον συνταξιούχο του συγκεκριμένου παραδείγματος, θα επιβληθεί κράτηση 6% υπέρ ΕΑΣ, από 3% που ήταν μέχρι πρότινος. Η νέα κράτηση ανέρχεται σε 102 ευρώ. Άρα, η νέα σύνταξη θα υποχωρήσει στα 1.603 ευρώ μικτές αποδοχές. Συνεπώς, η πραγματική αύξηση για τον συνταξιούχο αυτής της περίπτωσης, δεν είναι 122 ευρώ, αλλά 21 ευρώ, δηλαδή 101 ευρώ λιγότερα.

Σε αυτή την «γκρίζα ζώνη» των μικρότερων αυξήσεων από τις αναμενόμενες, βρίσκονται συνταξιούχοι που προέρχονται τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό τομέα και που στην διάρκεια του εργασιακού τους βίου, λάμβαναν σχετικά υψηλές αποδοχές. Επίσης, πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά, άρα κατά κύριο λόγο, έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2019 και μετά. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, που δημιούργησε την προσωπική διαφορά αφορούσε συντάξεις πριν από το 2019, όριο που είχε τεθεί από το «νόμο Κατρούγκαλου» (ν.4387/16).

Σε ό,τι αφορά την συνολική εικόνα που έχει το υπουργείο Εργασίας, επιβεβαιώνεται ότι περίπου 910.000 συνταξιούχοι δεν έλαβαν αυξήσεις, λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, το  Οικονομικό Επιτελείο θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του, στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του φετινού προϋπολογισμού. Ο κ. Χατζηδάκης αμέσως μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Α΄ ΚΑΠΗ Γαλατσίου, παραδέχτηκε ότι ακόμα και μετά τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα, το 17%  όσων έχουν προσωπική διαφορά, δηλαδή  το 5,5%  του συνόλου των συνταξιούχων, δεν θα τύχουν αύξησης. Ήδη πάντως, υπάρχουν σενάρια για πιθανή νέα έκτακτη ενίσχυση σε αυτούς τους συνταξιούχους που θα κυμαίνεται από 100 έως 400 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς και η οποία θα καταβληθεί πριν από το Πάσχα. Η παρέμβαση αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε περίπου 140.000 συνταξιούχους, που δεν έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων, ούτε όμως και τις αυξήσεις 7,75%. Εναλλακτικά, υπάρχει  πάντοτε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ που χορηγήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, με διαφορετικά τα κριτήρια χορήγησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Εργασίας, αναφέρθηκε και στις πιέσεις που υπάρχουν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, τόσο από την διεθνή ενεργειακή κρίση, όσο και από τον υψηλό πληθωρισμό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ