Στους 15.244 ανέρχονται οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του πρώην ΕΚΑΣ (ηλικιακά και εισοδηματικά), άρα πρέπει να τους χορηγηθεί ισόβια απαλλαγή από τη συμμετοχή τους στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε το Υπουργείο Εργασίας, στην σχετική Ερώτηση που είχαν καταθέσει στη Βουλή, από τις αρχές Οκτωβρίου, 8 βουλευτές της ΝΔ. Όπως επισήμαιναν, ο στόχος ήταν να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των διάφορων κατηγοριών των συνταξιούχων, που σε πρώτη φάση, πληρούν τα ίδια κριτήρια. Σημειώνεται ότι το θέμα, ήρθε στην επικαιρότητα, μετά από την σχετική αποκάλυψη που πραγματοποίησε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), παραθέτοντας αδιάσειστα στοιχεία.
Στην απάντησή του το Υπουργείο Εργασίας τονίζει ότι, εν ζωή υπάρχουν 178.800 πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ. Από αυτούς νέοι συνταξιούχοι είναι 15.224, σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του 2023.
Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη ερώτηση, το υπουργείο Υγείας είχε απαντήσει ότι το 2023, οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ήταν 222.453, άρα ο αριθμός τους μειώνεται σταδιακά. Επίσης, η δαπάνη που προκαλούσαν οι ανωτέρω συνταξιούχοι στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, για την απαλλαγή τους από τη συμμετοχή στα φάρμακα έφθασε τα 34,5 εκατ. ευρώ για το 2023.
«Από τις απαντήσεις των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας στην Ερώτηση που καταθέσαμε για την επέκταση της απαλλαγής από τη φαρμακευτική δαπάνη και στους νέους χαμηλοσυνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια του ΕΚΑΣ, γίνεται αυτομάτως αντιληπτό πως η δαπάνη είναι διαχειρίσιμη και εντός των ορίων του προϋπολογισμού που είχε προβλεφθεί από τη νομοθετική διάταξη του 2023. Ιδανικά θα έπρεπε να εξεταστεί και περαιτέρω χαλάρωση των κριτηρίων προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των πιθανών δικαιούχων απαλλαγής από το κόστος των φαρμάκων, ως ένα ανακουφιστικό μέτρο για τις χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την ακρίβεια και το κόστος ζωής. Τουλάχιστον να μην αγωνιούν για τη φαρμακευτική τους δαπάνη. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων είναι ένα εύλογο ζήτημα που εξετάζει η Κυβέρνηση. Επομένως, μετά τα δεδομένα που κατέθεσαν στη Βουλή τα αρμόδια υπουργεία, ως απάντηση στην Ερώτησή μας, εκτιμώ ότι η επέκταση της απαλλαγής στους 15.244 συνταξιούχους που ήδη πληρούν τα κριτήρια δεν προκαλεί νέα δαπάνη ούτε βέβαια επιβαρύνει περαιτέρω τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Είναι όμως σίγουρα μια υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας που πρέπει να εκπληρωθεί, ειδικά όταν η ίδια η Πολιτεία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση 2 ταχυτήτων, μεταχειριζόμενη άνισα ίδιες περιπτώσεις», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ένας εκ των βουλευτών της ΝΔ που ανακίνησαν το θέμα.
Επισημαίνεται ότι, με αφορμή την παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ, έγινε αναφορά προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, από πέντε ανεξάρτητους βουλευτές (Θεοδώρα Τζάκρη, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, Κυριακή Μάλαμα, Γιώτα Πούλου και Ραλλία Χρηστίδου). Οι βουλευτές αξιοποιούν στο σύνολό του το Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει για το θέμα το Δίκτυο.