Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενδέχεται να αποτελέσει απρόσμενο «σύμμαχο» των δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων, στη μάχη που δίνουν για να πάρουν πίσω τα αναδρομικά που τους αναλογούν, από τις σφαγιαστικές περικοπές που υπέστησαν κατά την μνημονιακή περίοδο. Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, παραπέμπονται τρεις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, που αφορούν τα αναδρομικά που διεκδικούν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Από την απόφαση που θα παρθεί, είναι πιθανό να «κρύβεται δημοσιονομική βόμβα», που μπορεί να ανέλθει έως και τα 2,5 δισ. ευρώ, για τα αναδρομικά και τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν σε συνταξιούχους που προέρχονται από το δημόσιο τομέα. Εάν οι αποφάσεις είναι θετικές για τους συνταξιούχους, τότε η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι πολύ μεγάλη, όσο και αναπάντεχη. Σημειώνεται ότι ήδη η κυβέρνηση, αναμένει μια άλλη αντίστοιχη απόφαση, από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που αφορά περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, από την οποία είναι πιθανό να προκύψει επιβάρυνση 2-2,5 δισ. ευρώ. Άρα, το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι πιθανό να προκαλέσει διπλασιασμό σε αυτή την, έτσι και αλλιώς, πολύ μεγάλη δημοσιονομική δαπάνη…
Η εκτίμηση δικαστικών κύκλων, είναι ότι από την όποια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επηρεάζονται περίπου 300.000 σημερινοί συνταξιούχοι. Όλοι αυτοί, ενδεχομένως την επομένη της σχετικής απόφασης, να διεκδικούν αναδρομικά ποσά.
Σε κάθε περίπτωση, δεν έχει οριστεί ακόμα η ακριβής ημερομηνία της δίκης. Όμως, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί άμεσα, ίσως και εντός φθινοπώρου.
Τα ζητήματα που καλείται να αποφανθεί, οριστικά και τελεσίδικα, το ΕΣ, είναι προδικαστικά ερωτήματα όπως:
α. Καλείται η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει αν οι περικοπές του ν. 4093/2012, πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους για μια τριετία (2015-2018) και όχι μόνον για 11 μήνες (2015-2016) που έκρινε το ΣτΕ. Πρόκειται για περικοπές που αφορούσαν τόσο τις κύριες, όσο και τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα δώρα των συνταξιούχων. Στην περίπτωση που το ΕΣ αποφανθεί με «ορίζοντα» τριετίας, τότε προφανώς και η δαπάνη της Πολιτείας, που έως τώρα κατέβαλλε αναδρομικά μόνο για το 11μηνο και μόνο για τις κύριες συντάξεις, τότε πολλαπλασιάζεται.
β. Αν το δημόσιο e-ΕΦΚΑ, θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 (244/2017) και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους, και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει απόφαση που δικαιώνει τους συνταξιούχους του δημοσίου από το 2017, αλλά το Δημόσιο, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, φαίνεται δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης είναι 3% έως 14% και αφορά κύριες συντάξεις ή άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, για ποσά από 1.400 ευρώ μικτά και άνω. Ήδη έχει αποφασιστεί να δοθούν ποσά ως αναδρομικά, για τις κρατήσεις που έγιναν τη διετία 2017-2018. Άλλωστε, υπάρχει αμετάκλητη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε ως αντισυνταγματική την εν λόγω εισφορά για τους συνταξιούχους που προέρχονται από τα Σώματα Ασφαλείας και για όσους προέρχονται από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Τώρα όμως μένει να κριθεί εάν πρέπει να δοθούν ποσά και για όλα τα υπόλοιπα έτη.
γ. Η ρύθμιση του ν. 4734/2020 άρθρο 3 παρ. 4, όρισε ότι: «αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεσθούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο (2015-2016). Τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να αποφασίσει εάν η συγκεκριμένη διάταξη είναι συνταγματική ή όχι. Σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματική, τότε όσοι πήραν τα αναδρομικά για το 11μηνο, δεν χάνουν τις αξιώσεις τους και για όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, δηλαδή έως τα τέλη του 2018. Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση της Κυβέρνησης, χορηγήθηκαν αναδρομικά τον περασμένο Οκτώβριο σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους, δηλαδή μόλις στο 1/3 του συνόλου και μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις. Με αυτή τη διάταξη, ουσιαστικά αυτοί οι συνταξιούχοι που έλαβαν ποσά ως αναδρομικά, τέθηκαν αυτόματα εκτός κάθε άλλης διεκδίκησης. Τώρα και αυτό το πεδίο, τίθεται εν αμφιβόλω και υπό την κρίση του Ανώτατου Δικαστηρίου.