Δικαιολογημένα παράπονα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΣΑΜΕΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Δεν είναι μόνο η μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, που επιδρά στο σύνολο των πολιτών. Ειδικά για ΑμεΑ, ο κ. Βαρδακαστάνης επισήμανε ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα «για την οικογένεια που έχει παιδί με αναπηρία». Πρόκειται για μια κατηγορία οικογένειας, που θα έπρεπε να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και ευαισθησίας. Αλλά αντίθετα, δεν ακούστηκε το παραμικρό. Στην ίδια κατηγορία, της μηδενικής στήριξης, βρίσκονται και οι 200.000 που ζουν με το επίδομα αναπηρίας. Από κοντά και οι 230.000 συνταξιούχοι με αναπηρία, που ζουν με τις χαμηλότερες συντάξεις. Ειδικά για τους τελευταίους, ο κ. Βαρδακαστάνης υπογράμμισε ότι πρέπει να καταργηθούν οι μνημονιακοί κόφτες των αναπηρικών συντάξεων, αλλιώς η κατάσταση που βιώνουν δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα.
Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΑΜΕΑ, έχουν ως εξής:
«Αναφορικά με τα ιδιωτικά σχολεία, υπάρχει νόμος ότι για να αδειοδοτηθούν επιβάλλεται να είναι προσβάσιμα. Το ίδιο δεν ισχύει για τα δημόσια σχολεία! Στα δημόσια σχολεία βέβαια γίνονται συνεχώς έργα μέσω του Φιλόδημου, Αντώνη Τρίτση και άλλα προγράμματα, με τα οποία αναβαθμίζεται η προσβασιμότητα. Και για να είμαι δίκαιος όλα τα νέα σχολεία έχουν προσβασιμότητα. Το θέμα είναι πολύ απλό: μαθητές θέλουμε. Το δημογραφικό είναι πολύ ένα σύνθετο ζήτημα που θα έπρεπε να είναι όχι μόνο στην καρδιά της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομικής πολιτικής της χώρας, θα έπρεπε να είναι η σοβαρότερη επένδυση που θα έκανε η χώρα από εδώ και για τα πολλά χρόνια στο μέλλον. Να γίνει ο πυρήνας των δημόσιων επενδύσεων, καθώς έχει επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής, στην οικονομία, στην ασφάλιση κλπ., σε συνεννόηση με το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία.
Έχουμε περάσει ένα μεγάλο διάστημα με σοβαρές κρίσεις. Έχουμε αντιμετωπίσει στην ελληνική κοινωνία και στην Ευρώπη μια πολύ σοβαρή πληθωριστική κρίση η οποία στο κομμάτι της ακρίβειας συνεχίζεται. Ασφαλώς οι εξαγγελίες είχαν θετική διάσταση, θα αναφερθώ σε αυτές που δεν ακούστηκαν.
Θα περίμενε κανείς εκτός από τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη φορολογική κλίμακα να υπάρξει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Δεν άκουσα καμία μείωση έμμεσων φόρων. Ούτε στα καύσιμα ούτε στο ΦΠΑ. Ούτε στοχευμένη μείωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων. Δεν ακούσαμε σε ότι αφορά τον δικό μου χώρο καμία μέριμνα για την οικογένεια που έχει παιδί με αναπηρία. Σαν να μην υπάρχει σε αυτή τη χώρα. σαν να υπάρχει πρόσθετο κόστος λόγω αναπηρίας. Θα περίμενα, όταν ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τα μέτρα για τις οικογένειες να ακούσουμε ειδικά μέτρα για την οικογένεια που έχει παιδί με αναπηρία. Δεδομένου του μειωμένου έως… όπως θέλετε χαρακτηρίστε το, κοινωνικού κράτους της χώρας. Δεν άκουσα τίποτα για τις 200.000 ανθρώπων που ζουν με το επίδομα αναπηρίας. Δεν άκουσα τίποτα για τους συνταξιούχους με αναπηρία που έχουν τις χαμηλότερες συντάξεις και είναι 230.000. Ειδικά για τους συνταξιούχους με αναπηρία, εάν δεν καταργηθούν οι μνημονιακοί κόφτες των αναπηρικών συντάξεων δεν αντιμετωπίζεται τίποτα».

