Προς φορολόγηση οδεύουν τα εφάπαξ που χορηγούνται από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Παράλληλα με τις αλλαγές στον τομέα της εποπτείας, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, που θα περιλαμβάνει και την επιβολή φόρου. Θα προηγηθεί βέβαια, διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά η πρόθεση της Πολιτείας φαίνεται δεδομένη. Αυτή ήταν η τοποθέτηση που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του τρίτου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα για τη δημιουργία πολu-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Πρόκειται για διαδικασία, η οποία στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται και θα απαιτηθεί νομοθετική παρέμβαση προς την κατεύθυνση αυτή. Άλλωστε, εκτιμάται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας, ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων-ασφαλισμένων ενός ΤΕΑ να είναι πολυεργοδοτική η συμμετοχή, καθώς αυξάνονται τα κεφάλαια που θα βρίσκονται υπό διαχείριση.
Σχετικά με το «αγκάθι» της φορολόγησης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση τάσσεται εναντίον της μεγάλης φορολογίας γιατί είναι αντικίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας. Γι΄ αυτό και έχει προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.»
Ωστόσο, δεν τάχθηκε υπέρ των αφορολόγητων παροχών, υπογραμμίζοντας ότι το νέο πλαίσιο που θα δημιουργηθεί πρέπει να αποδειχθεί ανθεκτικό σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα. “Στόχος μας είναι μετά από διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα που θα δίνει κίνητρα για αποταμίευση, με δικαιοσύνη και ισορροπία μεταξύ όλων των πυλώνων που απαρτίζουν το ασφαλιστικό σύστημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας.