Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων – Φόβος για μείωση δικαιούχων

Έως τις 12 Αυγούστου θα μπορούν οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι γονείς, να υποβάλλουν αιτήσεις για να ενταχθούν στο φετινό πρόγραμμα voucher για να ενταχθούν τα παιδιά τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τη νέα σχολική χρονιά.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε μικρότερο χρονικό διάστημα, από ό,τι γινόταν σε παρελθόντα έτη, γεγονός που σημαίνει ότι οι γονείς, εν μέσω Αυγούστου και διακοπών, θα πρέπει να επισπεύσουν την υποβολή της απαραίτητης αίτησης. Τα πρώτα αποτελέσματα θα βγουν στις 16/8, θα υπάρχουν 3 ημέρες μόνο για ενστάσεις (17-19/8) και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 23/8.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πάντως, εξαπολύει πυρά κατά της Κυβέρνησης και της υφυπουργού Κοινωνικής Προστασίας,  Δόμνας Μιχαηλίδου,  εκτιμώντας ότι παρά την αύξηση στον προϋπολογισμό κατά 31 εκατ. ευρώ, θα είναι μειωμένος ο αριθμός των παιδιών που θα πάρουν vouchers. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, θεωρούν ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις δικαιούχων.

Άρα, η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τα vouchers έγινε χωρίς ουσιαστικά να αυξάνεται και ο προϋπολογισμός, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων να μένουν εκτός.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση που εκφράζεται από τον Γιώργο Μουλκιώτη, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα εργασίας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ότι περίπου 60.000 παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών,  κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός δομών το σχολικό έτος 2022 – 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος  και η κριτική που ασκεί η Θεανώ Φωτίου, αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τονίζει ότι «οι όροι του φετινού προγράμματος δεν αποτυπώνουν μόνον την ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά και ένα συγκεκριμένο σχέδιο περιορισμού των αιτήσεων.  Στόχος τους είναι, συμπιέζοντας ασφυκτικά τις ημερομηνίες, να μη δώσουν σε όλους τους γονείς που το επιθυμούν την ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις. Έτσι θα είναι μειωμένος ο αριθμός των vouchers που θα χρειαστεί να χορηγήσουν. Ευτελίζουν με τον τρόπο αυτόν τη συμμετοχή γονιών και παιδιών στο πρόγραμμα και παίζουν με την αγωνία των οικογενειών σε περίοδο ενεργειακής κρίσης, ακρίβειας και πληθωρισμού.»

«Για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ ουσιαστικά δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Βάζουν ακριβώς τα ίδια χρήματα με πέρυσι γνωρίζοντας ότι θα αφήσουν εκτός vouchers 60.000 παιδιά τουλάχιστον, όπως και τις προηγούμενες χρονιές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ